Руското МВнР: Готови сме незабавно да влезем в контакт със САЩ за удължаване на договора СТАРТ

Москва е готова незабавно да влезе в контакт с Вашингтон чрез външните министерства за възможно най-ранното удължаване на Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (СТАРТ-3). Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, цитиран от TACC.

Тя отбеляза, че Москва приветства намерението на Вашингтон да удължи договора за пет години. "Готови сме незабавно да влезем в контакт чрез външните министерства на Русия и САЩ за възможно най-бързото изпълнение на споразумение за удължаване на Договора за СТАРТ-3 за пет години. Това трябва да стане възможно най-скоро, като се има предвид, че срокът му на действие изтича на 5 февруари 2021 г." подчерта дипломатът.

"Русия последователно се застъпва и подкрепя вземането на такова решение", припомни говорителят на външното министерство.

По-рано прессекретарят на Белия дом Джен Псаки потвърди, че американските власти са за удължаване на СТАРТ-3 за максимално възможния период от пет години.

Русия и САЩ подписаха  Договора СТАРТ-3 през 2010 г. Той е в сила за период от 10 години (до 5 февруари 2021 г.), освен ако не бъде заменен с последващо споразумение преди тази дата. Той може да бъде продължен за не повече от пет години (т.е. до 2026 г.) по взаимно съгласие на страните.

Коментари

Задължително поле