Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Снимка: Архив

Министерството на външните работи на Русия покани всички посланици на среща с ръководството и експерти от Департамента по въпросите на неразпространението и контрола над въоръженията към ведомството на 21 март в Москва, за да обсъдят случая около отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал. Това съобщи пред ТАСС официалният представител на руското МВнР Мария Захарова.

„На 21 март в МВнР на Русия са поканени всички акредитирани в Русия посланици на чуждестранни държави“, заяви Захарова. „Основната тема на срещата ще е ситуацията около заявленията на Великобритания за употреба на нейна територия на отровни вещества“.

„Планира се да се доведе официалната гледна точка на Русия до знанието на представителите на чуждестранните държави, както и да се отговори на възможните въпроси, както и да се зададат въпроси от руска страна“, добави тя.

Представителят на руското външно ведомство отбеляза, че заради позицията на Лондон, до сега никой не знае с какво вещество е отровен Скрипал.

„Освен това бихме искали да отбележим, че в пресата се появяват голямо количество мнения, оценки и даже „спомени“ на експерти по зададената тема. Официалната информация на руската страна беше озвучена в Съвета за сигурност на ООН, ОБСЕ, ОЗХО и т.н. За съжаление, до момента, независимо от многобройните обръщения към Лондон, никой незнае какво именно вещество е използвано в Солсбъри“, подчерта Захарова.

„Съответно, всички хипотези по тази тема само отклоняват вниманието от главния въпрос – непредоставянето от Великобритания на Русия на фактологически материали, освен обвинения, озвучени в груб маниер“, добави още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят