Руското министерство на отбраната: САЩ използваха Мариупол като център за събиране и сертифициране на патогена на холерата

Съединените щати и Киев използваха Мариупол като регионален център за събиране и сертифициране на патогена на холерата в хода на изследвания, проведени в украински биологични лаборатории. Това съобщи в сряда началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита на въоръжените сили на РФ Игор Кирилов, предава ТАСС.

Според него специалисти от руското министерство на отбраната са извършвали работа директно в две биологични лаборатории в Мариупол.

„Получени са доказателства за спешно унищожаване на документи, потвърждаващи работата с американското военно ведомство. Предварителен анализ на оцелялата документация показва използването на Мариупол като регионален център за събиране и сертифициране на патогена на холерата. Изпратени са избраните щамове на Центъра за обществено здраве в Киев, на който са възложени функциите по по-нататъшно изпращане на биоматериали в САЩ. Тази дейност се извършва от 2014 г., което се потвърждава от актовете за предаване на щамове“, допълни още Кирилов.

По думите му, в санитарно-епидемиологичната лаборатория е открит акт за унищожаване на колекция от патогенни микроорганизми от 25 февруари 2022 г., в съответствие с който е извършена работа с патогените на холера, туларемия и антракс.

Според началника на войските на РХБЗ част от колекцията на ветеринарната лаборатория не е била унищожена.

„За да се гарантира безопасността и безопасното съхранение, руски специалисти изнесоха 124 щама и организираха тяхното изследване. Наличието в колекцията на патогени на болести, нехарактерни за ветеринарната медицина – коремен тиф, паратиф, газова гангрена, посочват използването на лабораторията за други цели и участието й във военнобиологичната програма“, подчерта Кирилов.

Той отбеляза, че военното ведомство ще продължи да изучава целия обем материали, получени от биологичните лаборатории на Мариупол и ще информира за резултатите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия