Руското посолство в Скопие: За Русия има само Република Македония

Руската дипломатическа мисия в югозападната ни съседка реагира на гласуването в македонския парламент за стартиране на процедура за конституционни промени чрез съобщение в социалната мрежа Туитър, в което се подчертава, че за Москва има единствено Република Македония, отбелязва скопското електронно издание МКД.

„Русия призна Република Македония под нейното конституционно име преди повече от 26 г. и няма да промени своята позиция“, пише в съобщение, публикувано на официалния профил в Туитър на руското посолство в Скопие.

По-рано тази седмица от Министерството на външните работи на Руската федерация разпространиха коментар, в който заявиха, че САЩ и страните от ЕС се намесват във вътрешните работи на Македония по най-груб начин, налагайки преименуването на страната.

„След провала на референдума от 30 септември, организиран с надежда да бъде получена цялостна подкрепа от народа за гръцко-македонското „компромисно решение“, Вашингтон и водещите страни от ЕС искат да прокарат въвеждането на продиктувани промени в Конституцията на страната чрез парламента", отбелязаха от външнополитическото ведомство в Москва.

„Налице е продължение на грубата намеса на САЩ и ЕС във вътрешните работи на Скопие, нивото на което вече премина всички допустими граници. Тяхната цел – вкарването на Македония в НАТО – трябва да бъде постигната на всяка цена“, бе казано още в разпространения текст.

Отбелязано бе също, че позицията на Москва по македонския въпрос остава непроменена: „Дългосрочното решение на спора между Скопие и Атина трябва да бъде намерено само от страните, без външен натиск и изкуствени срокове и условия, с опора на широка обществена подкрепа, изключително в рамките на законите и Резолюция 845 на Съвета за сигурност на ООН“.

Коментари

Задължително поле