Руслан Вега избра да празнува у нас Нова година по стар стил

Бившият вокалист на любимата на Путин група “Земляне” ще направи премиера на последната си песен

На концерта глас ще отпусне и малката Крисия

Тази вечер руският бизнес у нас, както и приятели на необятната страна, се събират да отпразнуват Нова година по стар стил. Гала-вечерта е в известен суши ресторант в столичен мол, а гост е звездата на руската естрада Руслан Вега, известен доскоро като Руслан Щукин, вокалист на група “Земляне”. Тя пък е позната у нас още от 80-те години на миналия век и казват, че е любимата на Владимир Путин.

Достатъчно е само да затананикаме “Земля в илюминаторе” или “Зельонная трава”, за да се сетим за кого става дума... Втората песен /с оригинално заглавие “Трава у дома”/, както и много други популярни парчета на групата, са написани от Руслан. Тях той ще изпълни в София, както и добре познатите “Одиночество”, “Каскадьори”, “Путь домой”, “Красный конь”, “Мама” и др. Тази вечер ще е премиерата на най-новата му авторска песен, която се казва... “Нова година”.

Места за гала-вечерта отрано са резервирали Виктория Кесаровска и нейната половинка от Истанбул Серкан, инж. Веселин Чипев - почетен консул на Молдова в Пловдив, Олга Ускова от Руски бизнес клуб, Линар Тулкубаев от руската телевизия Планета РТР, Александър Александров - почетен представител в България на Руската търговско-промишлена палата, Албена Йорданова, Наталия Гуркова, Ирина Папазова, Енджи Касабие, д-р Венета и Валентин Павлови, прима балерината Маша Илиева.

Освен Руслан Вега, на концерта глас ще отпусне и малката Крисия, която вече е 15-годишна девойка. Двамата са се запознали преди няколко години в Москва, където тя е имала участие на фестивал, но на този етап не предвиждат да правят дует.

От март 2019 г. Руслан се изявява като самостоятелен изпълнител, сменил е и името си - псевдонимът Вега е не само име на звезда, но и съкращение на фамилията му по майчина линия Вингелевский.

Майка му е циганка, баща му - чист руснак

Руслан се гордее със смесената си кръв и смята, че тя много му помага в работата, защото у него са се съчетали две култури, а циганската е много древна, дошла чак от Индия. Макар че по душа е рокаджия, Руслан много обича да пее и романси, които за него са най-хубавите песни. А кой би могъл да изпее един прочувствен романс по-добре от човек, в чиито жили тече циганска кръв?

Родителите на певеца са професионални музиканти, които продължават да концертират и до днес. Той има дори 84-годишен роднина, който, по думите му, едвам излиза на сцената, но продължава да пее и публиката много го аплодира - дори и само заради възрастта му и желанието му да пее. Дали Руслан ще изпълни някой романс довечера? “Ще видим - усмихва се той. - Не съм предвидил, защото концертът е посветен на Нова година и се очакват по-бързи и весели песни, а циганските романси са тъжни и за по-тесен кръг хора. Но зависи от настроението и дали публиката ще поиска. Тогава може да изпея нещо акапелно.”

А защо е решил да посрещне руската Нова година у нас? “Интересен въпрос - замисля се Руслан. - Покани ме моят отдавнашен приятел Наско Лазаров, с когото сме работили няколко пъти много добре, включително първия път, когато дойдох в България с група “Земляне”. Сега работя соло и се радвам, че тук има такава страхотна атмосфера, много топло отношение към Русия, защото нашите страни трябва да са приятели.”

За България знае, че имаме прекрасни певци и музиканти, че столицата е София, че има много прекрасни, искрени, отворени хора. И нещо много важно -

знае как казваме “да” и “не”

с поклащане на главата...

Напуснал е група “Земляне”, защото усетил, че трябва да продължи да се движи напред. Съставът є сега е напълно обновен. Всеки е поел по своя път, някои от музикантите са се присъединили към други формации. Руслан има свой солов проект. Отначало планирал да създаде своя група, но практиката показала, че е по-добре да работи сам.

Вече малцина изпълнители пеят на живо, но Руслан Вега е един от тях. Не се изкушава да използва възможностите на техниката. “Смятам, че ако човек може да пее, той трябва да пее. Когато имаш музиканти, които получават удоволствие от това, което правят, няма смисъл да използваш записи”, категоричен е той.

Най-близкият проект, който му предстои, е

запис на солов албум, наречен “Своя път”

Така се казва и една от песните в него. “Тя отразява цялата ми същност - казва певецът. - В нея се пее, че всеки човек има свой път, свой творчески живот.”

А къде очаква да го отведе неговият път? Към солови изпълнения на собствени песни. Да създаде собствен лейбъл, хората да го познават не като вокалист на “Земляне”, а като име, като артист. Би му се искало един ден да напише нещо подобно на “Трава у дома” - нещо, което да звучи от всички прозорци.

Коментари

Задължително поле