Русофобия и Западен елит

Искат от руснаците да се срамуват от себе си

Гледат четирите мандата на Путин: но Меркел също започна четвърти мандат. В САЩ има президентски династии: Буш баща и син, семейство Клинтън!

Това, което е важно в момента за руснаците, не е съветската власт - тя е смазана, жалка, отречена. Хората до голяма степен избират, водени от носталгия. Те реагират на един антисъветизъм, който се превърна при някои в русофобия. Западните хора са склонни да мислят, че руснаците не съжаляват за съветската власт, но това е точно така. През 90-те г. ние разрушихме страната, унищожихме икономиката, премахнахме лявата идея. Написахме стотици книги, филми за омразата към Съветския съюз. Искат от нас да се чувстваме виновни, да се срамуваме от това минало, от живота си.

Мисля, че русофобията съществува в политическия елит на Запад, но не засяга по-голямата част от населението. Идвал съм във Франция поне 25 пъти и никога не съм имал конфликти с читателите. Франция е единствената европейска страна, която се съгласи да издаде книгата ми „Писма от Донбас”. За сметка на това, разказите на онези, които се борят от украинска страна, се издават навсякъде.

Президентът Еманюел Макрон реши да бойкотира руския павилион на Салона на книгата в Париж. Путин никога нямаше да направи това в Русия. Това не е жест срещу Русия на Путин, а срещу руската литература, която е може би най-европейското нещо в Русия. Литературата остава, докато президентите си отиват.

Отидох в Донбас, защото съм за демокрацията. Хората, които изразяват желанието си да живеят в суверенно културно и политическо пространство, имат пълно право на това. Западните посланици отидоха на киевския Майдан, където имаше 300 хил. души, които протестираха срещу режима на Янукович, но трябваше да отидат и в Донбас, където стотици хиляди протестираха срещу режима на Порошенко. Нека европейците да ми обяснят каква е разликата между свободата, за която претендира Киев, и онази, за която претендира Донбас? Защо да нямат едни и същи права?

(Със съкращения,

превод „Гласове“)

Коментари

Задължително поле