Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Ръководството на УХТ-Пловдив се похвали със спечелени проекти по европейски програми

В навечерието на 8 декември от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив се похвалиха с поредица от успешно спечелени проекти по европейски програми. Вузът от града под тепетата е спечелил проект „Укрепване на регионалните иновационни политики за изграждане на устойчиви хранителни вериги по програма ИНТЕРРЕГ – Европа с общ бюджет от 1 560 512 евро, съобщи заместник-ректорът по проектна и информационна дейност проф. Николай Менков.

Партньори по проекта са университети, организации и регионални власти от различни региони на Холандия, Великобритания, България, Румъния, Италия и Унгария. Български партньори по проекта са Университетът по хранителни технологии и фондация „Евро-перспективи” с фокус към Южен централен район и Югозападен район. Проектът е насочен към подобряване на регионалните политики и инициативи в партньорските региони за създаване на иновативни хранителни вериги, които съответстват на бъдещите тенденции в сектора на производство, съхраняване и маркетинг на храни и на нарастващите изисквания на потребителите в ЕС.

През ноември 2017 г. българските партньори по проекта участваха в среща за обмен на опит в Болоня, столицата на регион Емилия Романя. Координаторът на проекта за УХТ проф. Пламен Моллов представи добра практика, свързана с оползотворяването на отпадъчни продукти от добив на розово масло и други продукти в индустрии с бъдеще като производство на пробиотици, обогатени с полифеноли.

Проф. Николай Менков съобщи за още един спечелен европроект – „Триъгълник на знанието за хранителни иновации чрез съхраняване на традициите и осигуряване на устойчивост”, финансиран по програма Еразъм+. УХТ е в партньорство с още 3 университета от Румъния, Франция и Унгария, както и една водеща в хранителния сектор фирма от Румъния.

Целта на проекта е обучение на студенти в производството на иновативни хранителни продукти, основани на традиционни рецепти и технологии, чрез прилагането на съвременни технологични процеси. Висшето учебно заведение е спечелило и проект „Създаване на модерна образователна инфраструктура в Университета по хранителни технологии – Пловдив“, стана ясно още на пресконференцията. Целта на проекта е модернизацията на два от учебните корпуси на университета за да се предоставят по-добри условия на живот, топлинен комфорт и по-високо качество на образователната среда. УХТ е единственото висше учебно заведение, което реализира успешно европейски проект за енергийна ефективност и за част от сградния фонд получи сертификати за енергийно спестяване със срок на валидност 30 години, съобщи ректорът на университета проф. Кольо Динков.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Радвам се за колегите,да продължават все така с воля и със знания!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.