БНБ пуска сребърна възпоменателна монета „Старият бряст в Сливен“

Франция ни върна беглец от правосъдие Великобритания питала за площта на килиите

Петролният бранш представи визия 2050 за развитие на сектора

Акула нападна сърфист на Хаваите

Григор Димитров отново би Гофен, чака на полуфинала Надал или Тийм

В различни схеми полицаи от Пловдив и Раковски крадат цигари и изнудват

Прокуратурата издейства доживотен затвор за убийство на мъж от Разград

Прокуратурата поиска постоянен арест за Десислава Иванчева

Официално: Реваншът “Левски” – ЦСКА с публика!

Пиян с камион удари шуменец на зебра

Правят интерактивна карта на бизнеса в България аснемат с 360-градусова панорама сградите и продуктите на компаниите

Fibank беше отличена като компания на годината

8 месеца условно за ултрас, заплюл и обиждал полицаи

Изнудваният от Иванчева бизнесмен имал проект за луксозен комплекс до Бизнес Парка

Турция прибра златото си от САЩ

Ръководството на УХТ-Пловдив се похвали със спечелени проекти по европейски програми

В навечерието на 8 декември от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив се похвалиха с поредица от успешно спечелени проекти по европейски програми. Вузът от града под тепетата е спечелил проект „Укрепване на регионалните иновационни политики за изграждане на устойчиви хранителни вериги по програма ИНТЕРРЕГ – Европа с общ бюджет от 1 560 512 евро, съобщи заместник-ректорът по проектна и информационна дейност проф. Николай Менков.

Партньори по проекта са университети, организации и регионални власти от различни региони на Холандия, Великобритания, България, Румъния, Италия и Унгария. Български партньори по проекта са Университетът по хранителни технологии и фондация „Евро-перспективи” с фокус към Южен централен район и Югозападен район. Проектът е насочен към подобряване на регионалните политики и инициативи в партньорските региони за създаване на иновативни хранителни вериги, които съответстват на бъдещите тенденции в сектора на производство, съхраняване и маркетинг на храни и на нарастващите изисквания на потребителите в ЕС.

През ноември 2017 г. българските партньори по проекта участваха в среща за обмен на опит в Болоня, столицата на регион Емилия Романя. Координаторът на проекта за УХТ проф. Пламен Моллов представи добра практика, свързана с оползотворяването на отпадъчни продукти от добив на розово масло и други продукти в индустрии с бъдеще като производство на пробиотици, обогатени с полифеноли.

Проф. Николай Менков съобщи за още един спечелен европроект – „Триъгълник на знанието за хранителни иновации чрез съхраняване на традициите и осигуряване на устойчивост”, финансиран по програма Еразъм+. УХТ е в партньорство с още 3 университета от Румъния, Франция и Унгария, както и една водеща в хранителния сектор фирма от Румъния.

Целта на проекта е обучение на студенти в производството на иновативни хранителни продукти, основани на традиционни рецепти и технологии, чрез прилагането на съвременни технологични процеси. Висшето учебно заведение е спечелило и проект “Създаване на модерна образователна инфраструктура в Университета по хранителни технологии – Пловдив”, стана ясно още на пресконференцията. Целта на проекта е модернизацията на два от учебните корпуси на университета за да се предоставят по-добри условия на живот, топлинен комфорт и по-високо качество на образователната среда. УХТ е единственото висше учебно заведение, което реализира успешно европейски проект за енергийна ефективност и за част от сградния фонд получи сертификати за енергийно спестяване със срок на валидност 30 години, съобщи ректорът на университета проф. Кольо Динков.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Радвам се за колегите,да продължават все така с воля и със знания!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.