Сага с кандидатите по медицина в СУ

Бройките остават, за да не загуби учебното заведение субсидиите, категорични са преподаватели

Истинска сага се разиграва с изпитите по медицина в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. За втори път през последните месеци правилата на играта в кандидатстудентската кампания бяха променени, а потърпевши са всички онези, които през последните 2-3 години са се подготвяли да учат за лекари във висшето учебно заведение.

Историята започва с искането на Медицинския факултет да провежда свои изпити за подбор на студентите си вместо традиционните “Химия” и “Биология”, за които през последните години се подготвят кандидатите. Това обаче среща отпора на Академичния съвет на учебното заведение и след редица спорове през февруари през тази година е прието да бъде обявен нулев прием за специалността “Медицина” в СУ. Към момента той официално не е отменен. В този случай обаче учебното заведение ще губи над половин милион лева субсидии всяка година. Затова се намира компромисен вариант и Академичния съвет взима решение изпитите да се провеждат от Медицинския университет – София, по правилата и формата на друго учебно заведение, обясниха преподаватели от Алма Матер. Все още не е ясно как ще става класирането за СУ.

На пръв поглед това би трябвало да носи радост на бъдещите студенти, тъй като те ще могат да следват желаната специалност в един от най-престижните родни университети. Оказва се обаче че уловка за младежите има. Всеки знае, че изпитите в двете учебни заведения са коренно различни, въпреки че в основата си са на един и същи материал. Формата обаче прави подготовката за двете учебни заведения едновременно невъзможна, затова още в началото всеки решава за себе си къде иска да следва. И се готви по съответната програма, обясниха притеснени родители. Това е все едно ти две години усърдно да тренираш футбол, а накрая изпита ти е по хандбал. И това според СУ не е проблем, защото и в двата случая се изисква топка и двигателна култура, обясняват ситуацията разочаровани родителите.

Според преподаватели от СУ също е недопустимо приемът в реномирания университет да се организира по правилата на друго учебно заведение. Те твърдят, че има риск подготвените добри кандидати по правилата на Медицински университет – София да предпочетат именно това заведение, а останалите да отидат в СУ за сметка на отличните кандидати, готвили се по правилата на Алма Матер. Притеснителното е, че същите тези деца след 6 години ще държат в ръцете си човешки животи, коментират запознати.

Въпреки споровете единствени заложници на ситуацията остават бъдещите студенти. Дори да са изкарали добри оценки на проведените вече първи изпити по “Химия” и “Биология” или да се подготвили блестящо за следващия кръг, те могат да следват за “Медицинска сестра” в Медицинския факултет на СУ вместо за лекари. Защо за едната специалност изпитите са по старите правила, а за другата по току що внесени нови не става ясно. За студентите остава и възможността да учат фармация, отново в СУ, но в Химическия факултет.

Университетът:

Младежите са достатъчно подготвени, ще се справят

Кандидатите, които искат да следват “Медицина” в Софийския университет са достатъчно добре подготвени, така че новите изпити няма да представляват проблем за тях, категорична бе Боряна Коларова, началник отдел “Информация и връзки с обществеността” в СУ “Св. Климент Охридски”. Според ректора на висшето учебно заведение проф. Анастас Герджиков изпитите са върху един и същи учебен материал, задължителен от гимназията и не би трябвало да затруднят добре подготвените кандидати. “Става въпрос за една и съща биология и химия”, обясни той. Провеждането на изпитите от Медицинския университет – София бе единственият начин да не бъде обявена нулева година за специалността, обяви той. “Не трябваше да го правим в последния момент, но през цялата година не можахме да постигнем съгласие как да постъпим и кой да организира изпита”, коментира той. По този начин тези кандидати поне имат шанс, обясни проф. Герджиков. СУ ще класира кандидатите, така че ще подберем най-добре представилите се и няма вероятност при нас да постъпят неподготвени кандидати, категорична бе и Коларова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование