Самотата разболява, колкото и тютюнопушенето

приятелство

Самотата уврежда здравето също толкова, колкото тютюнопушенето, съобщава в. "Сънди телеграф".

Причината е, че тя увеличава задръстващи кръвоносните съдове протеини, които могат да причинят инфаркт и инсулт.

Връзката между самотата и нивата на задръстващия съдовете протеин фибриноген е установена от учени от Харвардския университет.

Известно е, че социалната изолация активира стресов сигнал за борба или бягство. Той увеличава нивата на фибриногена в очакване на нараняване или загуба на кръв. Голямото му количество обаче е вредно за здравето, защото увеличава кръвното налягане и натрупва депозити по артериите.

Учените са сравнили нивата на този протеин с броя на приятелите и роднините на доброволци. Те са установили, че с намаляването на броя на близките се покачва нивото на фибриногена. Така хората със само петима приятели са с 20% по-високи нива на фибриноген от имащите 25. Ако човек има 10-12 или по-малко приятели, все едно е пушач.

Според изследвания, направени по-рано, самотата отслабва имунната система, увеличава кръвното налягане и може да доведе до преждевременна смърт. Макар и тя да се приема за проблем по-скоро на възрастните хора, неотдавнашно изследване във Великобритания установи, че младите на възраст от 18 до 34 години се чувстват самотни по-често, отколкото навършилите 55 години.

Коментари

Задължително поле