Само в "Труд": Асен Василев с офшорка на Британските Вирджински острови

Участва и в други фирми зад граница и в България, които трябва да бъдат проверени от ДАНС, НАП и КПКОНПИ

Действаща офшорна компания, регистрирана на Британските Вирджински острови, е 100% собственост на бившия финансов министър и настоящ лидер на новосформираната коалиция, подкрепяща президента Румен Радев - “Продължаваме промяната”. Офшорката Акселберт Лимитед (Akselbert Ltd) e регистрирана с номер 1873705 и адрес Роуд Таун, Тортола, п. к. 4649, Кларънс Томас Билдинг.

Всичко това е видно от документите, с които разполага редакцията ни, за актуално състояние на фирмата, подписани от местния нотариус Самюел Нелсън. Дружеството към момента е в добро състояние и е действащо, като е учредено на 12 май 2015 г.

Асен Василев притежава целия капитал от 50 000 акции. ДАНС, НАП и КПКОНПИ вече започнаха проверки на политици, собственици на офшорни компании, но се оказва че директорът на НАП, за който е ясно, че е получил ревизионния си доклад за дължими над 1.2 млн. лв. за фирмата Гранекс Трейдър преди да я продаде, сега ще трябва да проверява бившия си началник, който дълго прикриваше действията му. Офшорката Акселберт Лимитед от своя страна притежава в България няколко дружества, които към момента в българския регистър стоят вписани с краен собственик Асен Василев. Това са “СТВ България” ЕООД и “СТВ Холдингс” ЕООД. До назначаването си за служебен министър на финансите Асен Василев е бил пряк собственик, без участието на офшорката, и на българската “СТВ Консълтинг” ЕООД, чието изписване на латиница в търговския регистър е CTW CONSULTING.

Преди назначаването си за служебен министър на финансите, новият лидер в инженеринговия партиен проект, подкрепящ президента Радев, е бил и в ръководните органи на още едно дружество зад граница, което като наименование съвпада с българския му аналог. Това е регистрираната в Англия CTW CONSULTING LIMITED. Може би не случайно и в Уорикшир, Англия има още една компания със сходно наименование, която се управлява от лица с азиатски имена, а именно CTW ASIA CONSULTING LIMITED.

Дали това странно съвпадение на имена на компании, в две от които има отношение Асен Василев, нямат общо с измамата с откраднатите кодове, за която публично разказаха датски инвеститори?

Мортен Лунд преди време каза: “Той е измамник, но е много умен. Инвестирахме 15-20 млн. евро., за да разработим софтуера, имахме между 30 и 50 програмисти в България. Не измами само мен, а и свои приятели. Аз бях глупав и наивен и му повярвах. Той заедно с няколко програмисти взеха кода и заминаха за Китай и го продаде на китайското правителство. Софтуерът беше на компанията, а той просто го взе и го продаде сам”.

В момента се вижда че CTW CONSULTING се занимава с билети и пътувания, а българската фирма със същото наименование е реализирала 1.6 млн. лв. приходи през 2020 г.

Въпреки това от търговския регистър се вижда че фирмата, която е била собственост на Асен Василев през 2020 г. е отчела само 5 хил. лв. печалба и ще плати само 500 лв. данък при милионни приходи. Но преминавайки през фирмата в Англия и връщайки се към регистрираната на Британски Вирджински острови офшорка Акселберт Лимитед отново се вижда, че нейните активи в България остават със скрита дейност.

Както стана ясно чрез офшорката Асен Василев е собственик на “СТВ България” ЕООД и “СТВ Холдингс” ЕООД. Компаниите са създадени през 2020 г., но до момента не ясно каква дейност осъществяват, нито пък са подадени в търговския регистър отчетите им за 2020 г.

В периода на назначаване на Асен Василев за служебен министър на двете компании както и на “СТВ Консълтинг” ЕООД за управител е назначен Марио Сотиров, като дяловете на всички фирми са му прехвърлени за нищожни суми с цел пестене на данъци. Той е вписан в търговския регистър, като управител и на трите дружества на 13 май 2021 г. - ден след влизане в сила на указа на президента за назначаване на Асен Василев за служебен министър и няколко дни след издаването му.

Декларацията за освобождаване на поста управител от страна на Асен Василев е подадена на 14 май, но тук стои въпроса какво е съдържанието на декларацията, подадена пред президента по линия на конституцията преди издаването на указа.

Освен това е видно още от търговския регистър, че Асен Василев, за да се самоосвободи от директорските постове на българските дружества, които са с краен собственик неговата офшорка, той се произнася на 7 май в качеството на представляващ я. Тук отново възниква въпроса дали той е имал достатъчно време да се самоосвободи и като директор на офшорката и това да бъде вписано в регистъра на Британските Вирджински острови до подписването от него на декларациите пред президента и пред КПКОНПИ.

Така се оказва, че ДАНС трябва да отговорят и да проверят действията на действащия политик и бивш служебен министър на Радев за офшорката му, както и за приходите във фирми в България и Англия с едни и същи имена и за връзката на дейността им с измамата, свързана с датския инвеститор.

НАП ще трябва да провери дейността и неплащането на данъци от “СТВ Консълтинг” ЕООД, както и взаимоотношенията на останалите две фирми с офшорката, а също данъчния ефект по прехвърляне на собствеността на Марио Сотиров. КПКОНПИ ще трябва да провери дали след назначаването на Асен Василев на 12 май от страна на президента същият не е бил все още директор на офшорката Akselbert Ltd и на английската CTW CONSULTING LIMITED.

Разбира се отговори ще се очакват и по вече направените журналистически разследвания за собствеността и дейността му в “Офроуд Продакшънс” ЕООД и “Пробитас” ЕООД. Оставаме с надежда, че не са подписвани и други документи с невярно съдържание, както вече стана ясно за декларациите, свързани с гражданството на Кирил Петков.

Остават открити и въпросите, свързани с дейността в частния бизнес на новоназначения министър Валери Белчев, който заяви че е предложен от Кирил Петков, въпреки че е бил в управлението на фирма поставена в “черен списък” от КФН, както и много въпроси свързани с действията на Петков и Василев и екипите им в ББР и Фонда на Фондовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Корабов

    ОПГ радеф и сие...

Още от Разследване