Самуел Финци дебютира в Народния театър с „Един кон влязъл в бар“

Постановката е копродукция на три театъра.

Премиера на постановката по едноименния роман

Представлението ще се играе на немски, със субтитри на български 

Постановката ще се играе на 25 и 26 март

Самуел Финци дебютира на сцената на Народния театър “Иван Вазов” със спектакъла “Един кон влязъл в бар” по едноименния роман на Давид Гросман. Копродукцията на Дойчес театър (Берлин), Залцбургския фестивал и Бургтеатър (Виена), ще се играе на 25 и 26 март. Самуел Финци, който развива кариера предимно в Германия, а наскоро се снима в игралния дебют на Андрей Паунов “Януари” по Йордан Радичков, е в ролята на Дов Гринщейн в постановката, партнира му Катлийн Моргенайер в ролята на Пиц. Режисьор и сценограф на “Един кон влязъл в бар” е Душан Парижек. Драматург на постановката е Ева-Мария Фойгтлендер. Музикален съпровод на пиано - Антони Дончев. Представлението ще се играе на немски, със субтитри на български.

Героят на Самуел Финци - Дов Гринщейн е стендъп-комик, провокатор.

Главният герой Дов Гринщейн е стендъп-комик, провокатор, артист със свое собствено шоу, готов винаги да се поддаде на желанията на публиката. В зала в пустата индустриална област Натания, в един град между Хайфа и Тел Авив, той излиза за своето последно представление - представление като никое друго, всяващо потрес и смут.

Постепенно зрителите оредяват, не всички могат да понесат страстта към разголване на този “мил, жизнерадостен разказвач на вицове”. Внимателен слушател остава само Пиц, неговата съседка от детските дни. Тя познава един друг Дов - мечтателя, “доброто момче”, което никога не би забравила...

Романът “Един кон влязъл в бар” е публикуван през 2014 г. и веднага се превръща в бестселър, претърпява няколко издания и е преведен на 23 езика, включително на български, а известният Камерен театър в Тел Авив създава първата сценична версия. Именно за тази своя творба големият израелски писател Давид Гросман печели една от най-престижните международни литературни награди - “Ман Букър”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства