Саудитска Арабия е задържала и експулсирала шестима ирански журналисти

Рияд. Саудитска Арабия

Иран съобщи днес, че Саудитска Арабия е експулсирала шестима членове на екип на иранската държавна телевизия, след като били задържани за близо седмица в кралството преди ежегодно поклонение хадж, съобщи Асошиейтед прес.

За момента Саудитска Арабия не е потвърдила тази информация. АП отбелязва, че инцидентът става година след като Рияд и Техеран постигнаха, с посредничеството на Китай, разведряване на обтегнатите си отношение. Съществуващото от десетилетия напрежение между сунити и шиити по отношение на светите места в кралството обаче се запазва, особено около предстоящия хадж, който тази година ще започне на 14 юни, предаде БТА.

Според иранската държавна телевизия арестите като започнали преди повече от седмица, когато трима членове на неин екипа са били задържани, докато записвали четене на Корана в т. нар. Джамия на пророка Мохамед в Медина. Тя не даде подробности за това какво е предизвикало задържането им, но съобщи, че след "няколко часа разпит" мъжете са били задържани в полицейски арест.

Два дни след това саудитската полиция е задържала също журналист от иранския арабскоезичен канал "Ал Алам" и друг журналист от държавната телевизия, след като те слезли от автомобил, за да присъстват на молитва с ирански поклонници, съобщи държавната телевизия. Друг журналист е бил задържан в хотел в Медина. 

В изявление на иранската държавна телевизия се казва, че по-късно шестимата мъже са били освободени и експулсирани в Иран, без да имат възможност да участват в предстоящия хадж - поклонение, какво всеки мюсюлманин трябва да извърши в живота си, ако има възможност. До експулсирането се стигнало след опитите на държавната телевизия и иранското външно министерство да освободят мъжете. Иранската държавна телевизия твърди, че журналистите не са извършили никакво престъпление и че задържането им е неоправдано.

"Те са изпълнявали нормалните и рутинните си задачи, когато това се е случило и са били задържани", заяви Пейман Джебели, директор на иранската държавна телевизия. "Не сме запознати с причината, поради която са били арестувани и изпратени обратно в страната", добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток