Сашо Миялков бе осъден на осем години затвор по случая „Трезор“

При предаването си Сашо Миялков поднесе извинения на обществото, правителството, премиера, министрите и правосъдните органи за създадените неприятности.

Съдът призна Сашо Миялков, както и Тони Якимовски, Небойша Стайкович и Горан Гружевски за виновни за злоупотреба с длъжност и подпомагане и подбудителство за извършване на престъпление по делото „Трезор“, информира македонският телевизионен канал "Сител".

Съдът постанови следните ефективни присъди: Сашо Миялков беше осъден на 8 години затвор, Тони Якимовски получи 5 години, Небойша Сайкович също 5, а Горан Гружевски, който се намира в Гърция – на 15 години.

Делото „Трезор“ касае злоупотребата със средства от държавния бюджет за закупуване на шпионски софтуер за нуждите на контраразузнаването от компания от Великобритания.

Съдията Дженета Бегтович заяви за присъдата, че от представените по време на процеса доказателства е установено, че подсъдимите са провели среща във Великобритания, на която са се съгласили да закупят софтуера за нуждите на Управлението за сигурност и контраразузнаване, въпреки че не е направено съобщение за тази покупка.

Според присъдата 838 106 денара (около 26 600 лв) и 145 619 евро ще бъдат конфискувани от сметките на компанията „Финзи“, както и автомобил „Ауди“A4 на стойност 2 026 285 денара (64 300 лв.). Освен това обвиняемите следва да компенсират щетите в размер на 21 158 296 денара (672 200 лв.).

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа