САЩ готови за удар срещу Иран (инфографика)

Предупреждения от австралийските служби

Наказателни мерки срещу Техеран от 6 август

Американското правителство се готви да бомбардира ирански ядрени обекти още през август, твърдят високопоставени източници от австралийските служби, цитирани от националната телевизия Ей Би Си. Според анонимните източници Доналд Тръмп вероятно е в “готовност” да удари Ислямската република. В подобна операция САЩ може да разчитат помощ от разузнаванията на Австралия и Великобритания, но едва ли на пряка военна помощ.

Новината идва на фона на все по-изострящ се конфликт между Техеран и Вашингтон, след като през май президентът Доналд Тръмп изтегли страната си от международната сделка за ядрената програма на Иран от 2015 г. US лидерът даде срока 6 август т.г., в който се връщат санкции над Иран. По-тежки наказателни мерки ще влязат в сила през ноември. Сред тях са санкции в енергетиката и за търговията с ирански петролни компании, както и за банковия и финансовия сектор. Основна цел на Вашингтон е да съкрати до нула приходите на Иран от петрол след 4 ноември. В гневна реакция иранският “Корпус на стражите на Ислямската революция” предупреди, че ще затвори ключовия Ормузки проток (виж графиката) за транспортиране на нефт.

През последната седмица се вихри истинска война на думи между висши ирански политици и Доналд Тръмп. Президентът на Иран Хасан Рухани заяви, че Тръмп трябва да избере между “майката на всички войни” и мира. Тръмп реагира в туитър със заплахи за “невиждани последствия”. Топ ирански военни на свой ред обявиха, че са готови за военен сблъсък.

Седмицата на словесния конфликт бе предшествана от началото на американска кампания, която цели да подкопае доверието на иранците в режима в Техеран, който US дипломат №1 Майк Помпейо сравни с “мафия”.

Все пак австралийският премиер Малкълм Търнбул се опита да омаловажи информацията за предстоящ удар срещу Иран, като заяви, че тя не идва от значим правителствен източник.

Коментари

Задължително поле