САЩ замразяват изпълняването на договора за ракетите със среден и малък обсег

Вашингтон заплаши напълно да излезе от споразумението, ако Русия не спре да го нарушава

Съединените щати от утре ще спрат да изпълняват задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), обяви държавният секретар Майк Помпейо, предаде БТА.

Помпейо каза още, че САЩ ще се изтеглят до 6 месеца от това ключово споразумение с Русия, ако тя не спре да го нарушава.

ДЛРСМО е сключен през 1987 г. от тогавашния американски президент Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Споразумението забранява на САЩ и Русия да разполагат в Европа наземно базирани ракети със среден и малък обсег (между 500 и 5500 километра).

Според Вашингтон Москва нарушава договора - обвинения, които тя отрича.

Русия изрази съжаление по повод планираното оттегляне на Вашингтон от договора и нежеланието му да проведе сериозни двустранни разговори по въпроса.

От НАТО подкрепиха решението на САЩ.

"Съединените щати предприемат това действие в отговор на значителните рискове за евроатлантическата сигурност в резултат на прикритото тестване, производство и разполагане на наземно базираните крилати ракетни системи 9M729 ("Новатор")", се припомня в изявлението. НАТО подчертава, че "съюзниците напълно подкрепят това действие", се казва в комюнике на Алианса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка