САЩ няма да допуснат "Северен поток 2" да развали отношенията им с Германия

Снимка: Архив

Съединените щати няма да допуснат спорният проект за газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия да навреди на връзките с Берлин, заяви във вторник американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от "Франс прес".

"Изразихме нашето противопоставяне на тази сделка и влиянието, което тя действително ще окаже на Русия. Но няма да позволим на този въпрос да попречи на отношенията, които имаме с Германия", каза той по време на посещение на Берлин. "Ще продължим да работим с Германия и останалите съюзници в региона, за да укрепим нашите съюзи и да продължим да вървим напред."

Германия отдавна дразни съюзниците си с упоритата си защита на проекта „Северен поток 2“. Газопроводът за 10 милиарда евро (11 милиарда долара) под Балтийско море ще удвои доставките на руски природен газ до Германия, най-голямата икономика в Европа. САЩ и няколко европейски държави са против проекта, като твърдят, че той ще увеличи зависимостта на Германия и ЕС от Русия за доставки на газ. Тръбопроводът също така избягва Украйна, лишавайки Киев от таксите за транзит на газ.

Администрацията на президента Джо Байдън даде индикации, че е поела ангажимент да спазва закона за "Северен поток 2", предвиждащ санкции, който беше приет през 2019 г. при предишния президент Доналд Тръмп.

Въпреки интензивния натиск Германия не се отказва от проекта, който според нея осигурява по-стабилен и по-чист източник на енергия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа