САЩ планират разполагане на стратегически бомбардировачи B-52 в база в Индийския океан

Снимка: Уикипедия/Архив

САЩ планират да разположат шест стратегически бомбардировача B-52 в база в Индийския океан на фона на засиленото напрежение с Иран, според съобщение в медиите, цитирани от Anadolu Agency.

Позовавайки се на американски служител, CNN заяви в понеделник, че B-52 ще бъдат на разположение за операции срещу Иран, ако бъде наредено.

Напрежението ескалира между Вашингтон и Техеран след убийството на миналия седмица на високопоставен ирански генерал Касем Сюлеймани в Ирак, като президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Иран, че всякакви атаки ще бъдат посрещнати с "непропорционален" отговор.

"Ако Иран нападне американска база или който и да е американец, ние ще изпратим част от това чисто ново красиво оборудване натам ... и без колебание!" - предупреди Тръмп чрез социалната мрежа „Туитър“ в събота.

Източникът е подчертал, че бомбардировачите ще бъдат разположени на британската територия остров Диего Гарсия, вместо в Катар, за да са извън обхвата на иранските ракети.

Пентагонът все още не е потвърдил разполагането, но направи подобен ход миналата година, когато напрежението с Иран започна да нараства.

Вашингтон традиционно използва бомбардировачи с далечен обсег като демонстрация на сила, така че разполагането не означава, че използването им е разпоредено.

Коментари

Задължително поле