САЩ подготвят международно споразумение за добив на ресурси на Луната

Снимка: Архив

Администрацията на САЩ подготвя проект за ново международно споразумение за добив на ресурси на Луната.

Споразумението е усилие за привличане на съюзници около плана на НАСА за изпращане на хора в космически станции на Луната през следващото десетилетие, пише БГНЕС. Проектът на пакта все още не е официално споделен със съюзниците на Съединените щати.

Администрацията на Тръмп и другите космически държави разглеждат Луната като ключов стратегически актив в космоса, коментира агенция Ройтерс. Луната е важна и от гледна точка надългосрочни научни изследвания, които биха могли да подпомогнат бъдещи мисии до Марс – дейности, които попадат в режим на международното космическо право, за което се смята, че е остаряло.

Споразуменията Артемис са кръстени така в чест на американската лунна програма „Artemis“. Те предвиждат създаването на „зони за безопасност“, които биха обградили бъдещи лунни бази, за да се предотвратят щети или намеса от страна на конкурентни държави или компании, опериращи в непосредствена близост.

Пактът има за цел също така да осигури международноправна рамка, която ще позволи на компаниите, провеждащи проучвания на Луната, да получат собственост върху добитите от тях ресурси.

През следващите седмици американската администрация ще започне преговори за постигане на споразумения с космически партньори като Канада, Япония и някои европейски държави, както и с Обединените арабски емирства. Тези държави Тръмп разглежда като „съмишленици“ със сходни интереси в лунния добив.

Русия, която е основен партньор на НАСА на Международната космическа станция, няма да бъде ранен партньор в тези споразумения, твърдят запознати източници. Причината за това е, че Пентагонът разглежда Москва като враждебна и извършваща “заплашителни” сателитни маневри към американските шпионски спътници на орбита около Земята. ,

В началото на април президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, който дава право на американците да добиват ресурси от космоса.

Коментари

Задължително поле