САЩ сами се саботират

Очаква се остра съпротива от страните на ЕС

Американските политици едва ли могат да се надяват на силно сътрудничество от страна на ЕС при налагането на санкциите спрямо Иран и Русия в близко бъдеще. Европейските лидери са поставени в отбранителна позиция и се питат защо е необходимо да сътрудничат – вместо да се противопоставят на политиките на САЩ.

Бившият германски посланик в САЩ Волфганг Ишингер предупреди, че „трансатлантическият подход“ в отношенията между САЩ и ЕС, се разпада. Представители на ЕС също изразиха безпокойство, че вторичните санкции биха могли да прекъснат ключови проекти като газопровода „Северен поток-2“, както и да навредят на бъдещото сътрудничество между ЕС и САЩ. Европейските политици ще бъдат принудени да се противопоставят остро на санкциите или да предприемат ответни мерки, за да защитят фирмите си, както и да запазят енергийната сигурност на страните – членки на ЕС.

Може да се окаже, че при едностранното налагане на санкции САЩ се самосаботират. Много европейски държави биха могли да се противопоставят. Гърция, Италия, Испания и Португалия биха предпочели санкциите срещу Русия и Иран да бъдат облекчени или изцяло вдигнати. Германия има стратегически интереси, свързани с газопроводите „Северен поток“ и е оплетена в енергийни сделки с руски компании. 

Периодът на тясно сътрудничество между САЩ и ЕС за налагане на санкции от времето на администрацията на Обама приключва. Занапред американските политици не трябва да очакват голяма подкрепа от страна на Европа за нов санкционен режим срещу Иран, ако хвърлят на боклука ядрената сделка от 2015 г.

Коментари

Задължително поле