САЩ спешно се нуждаят от война

Само Тръмп не пожела да насочи оръжие

САЩ се нуждаят спешно от война. Повече от всякога. За да спрат разрухата си. И да изличат срамното петно от щурма на Капитолия, където борци за честни избори протестираха срещу цветния расизъм, олигархията и транснационалната корупция на Демократическата партия в Щатите.

Винаги войните са спасявали САЩ в над 200-годишната история на страната. Войната от колония ги направи независима държава. Войните с Мексико, с Испания, с французите, с индианците увеличиха териториите им.
Най-популярните придобивки са Тексас, Калифорния и Хаваите... Първата световна война обогати САЩ и я извади от самоизолацията u. Америка спечели трилиони от заеми на Великобритания и Франция - подкрепи ги във войната срещу Централните сили, за да победят и да си върне заемите. С лихвите, разбира се. Тогава президентът Уилсън наложи доктрината за национално самоопределение. За да не се обединяват други сили на имперски принцип и да не конкурират САЩ.

При Втората световна война същата картинка - военното производство съживи икономиката на Америка. Заемите, които даде на съюзниците, я обогатиха. И за бонус окупира, та чак до днес, почти цяла Европа. Наложи u колониален статут. Няма американски президент от новото време, който да не отваря война, която да укрепи САЩ. С изключение на Тръмп. Войната е кислород за икономиката на САЩ. За успехите на американския империализъм. Но при днешната u разруха инвазии в малки държавиq като Сърбия, Афганистан, Ирак, Сирия не са достатъчен стимул. Врагът трябва да е могъщ. Знаков. Фундаментален. За да обедини американската нация. Кой друг, ако не Русия! 

Ако Путин не е твърд като Сталин, е мъртъв. Нито крачка назад. На Западния фронт наистина нищо ново. Не ви трябва да четете Ремарк.

(Със съкращения, от фейсбук)

Коментари

Задължително поле