FT: САЩ спират доставките на ПВО системи Patriot, ще дават само на Украйна

Съединените щати ще спрат да изпълняват поръчки от която и да е страна за производство на зенитно-ракетни системи Patriot ("Пейтриът") и ще ги правят само за Украйна, докато не страната не разполага с достатъчно противовъздушна отбрана, за да се защити от ежедневните руските атаки. Вашингтон планира да обяви това в четвъртък, съобщи Financial Times, позовавайки се на трима запознати със ситуацията източници.

Според тях, решението ще формализира обещанието на президента Джо Байдън от миналата седмица, по време на срещата на върха на Г-7 и ще позволи на Украйна да получи оборудването, необходимо за защита на градовете и инфраструктурата си.

Американският президент каза в Италия, че пет държави са се съгласили да изпратят "Пейтриът" в Украйна, но тези, които са поръчали доставки от САЩ, ще трябва да изчакат. „Всичко, което имаме, ще отиде в Украйна, докато нейните нужди не бъдат задоволени“, каза Байдън, добавяйки, че Киев ще получи оръжието „сравнително бързо“.

Полша, Румъния и Германия имат поръчки за производство на комплекси "Пейтриът" от САЩ, отбелязва FT. Испания също иска ракети, а коалиция от страни от НАТО направи поръчка за 1000 ракети през януари.

Ръководството на Украйна многократно е молило западните страни за помощ с допълнителни системи за противовъздушна отбрана, тъй като техният недостиг е оставил позициите на фронтовата линия, тиловите линии за снабдяване и цивилните съоръжения уязвими.

Заради руските атаки, през последните месеци Украйна загуби половината от своя капацитет за производство на електроенергия, а именно 9 гигавата, каза наскоро президентът Владимир Зеленски. Пиковото потребление в страната миналата зима беше 18 гигавата, каза той.

Румъния дарява една от своите системи

Румъния ще предостави система за противовъздушна отбрана “Пейтриът” на Украйна, реши днес Върховният съвет за национална отбрана на страната под ръководството на президента Клаус Йоханис, предават местните медии. 

„Като се има предвид значителното влошаване на ситуацията със сигурността в Украйна в резултат на постоянните и масирани атаки на Русия срещу цивилни граждани и гражданска инфраструктура, особено в енергийния сектор, както и регионалните последици от тази ситуация, включително върху сигурността на Румъния, в близко бъдеще, координирайки се със съюзниците, членовете на съвета решиха да дарят система “Пейтриът” на Украйна”, става ясно от разпространената до медиите информация.

„Позицията на Румъния е и ще продължи да бъде недвусмислена в нейната многоизмерна подкрепа на Украйна, наред с международната общност, в нейното легитимно право на самоотбрана срещу незаконната и непровокирана агресия на Русия“, се подчертава в прессъобщението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа