Свалиха от поста зам.-председателя на Общинския съвет във Варна Янко Станев заради думите "Не съм негър"

Расистко изказване коства заместник-председателското място във варненския Общински съвет на съветникът доайен д-р Янко Станев от СДС. Той изненадващо бе отстранен от поста на първото от осем месеца присъствено заседание на съвета. Искането дойде от групата на "Възраждане", а мотивът бе решение на Комисията за защита от дискриминация от 11 май, която санкционира с 1000 лв. Станев за думите му от трибуната в зала "Пленарна" на 13 юли миналата година: "Не съм негър. Никога няма да бъда по простата причина, че имам познания. Имам информация, имам умения".

Въпреки че решението още не е влязло в сила, извънредната точка бе включена в дневния ред с гласовете на 26 съветници. Точно толкова гласуваха за свалянето на д-р Станев от ръководния пост. 13 се въздържаха, а 6 бяха против.

"Едно нещо държа да се знае - никога не съм бил расист и ксенофоб", заяви след вота Янко Станев. Той допълни, че не е съгласен да получава морална оценка от хора, които не познават него и близките му. "Накрая ще разберете, че единственото, което истински си струва в ежедневието, е радостта. Включително и от това, което правим в тази зала", заключи Станев.

Той има най-дълъг стаж във варненския местен парламент. Съветник е от 1999 г. В момента е член на постоянните комисии "Финанси и бюджет", "Здравеопазване" и "Социални дейности и жилищна политика". 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони