На 24 февруари 2019 да почерпят

Мартин, покровителят на българите в Европа Председателят на фондация “България” издава 2 списания, за да подпомогне бедстващи сънародници

Предупреждение за ниски температури в 12 области утре

Мадуро прекъсна дипломатическите отношения с Колумбия

20 хиляди протестират пред казармите на Националната гвардия в Каракас

Кораби на НАТО акостираха във Варна

Премиерът Борисов на среща на върха между ЕС и Лигата на арабските държави

Цветанов в Благоевград: ГЕРБ трябва да показва предимствата на ЕС, а не да говори като БСП

Хуан Гуайдо: Високопоставени чиновници на Мадуро са избягали в Турция

Алберт Попов: В България и стените помагат, надявам се да зарадвам публиката

Паргов: Крайният срок БСП да се върне в парламента е 27 май

Сърби кандидатстват за прием в армията на Косово

Полицаите, пострадали при ареста на 17-годишен таксиджия: Законът трябва да ни защитава повече

Хамид Хамид: ДПС остана единствената опозиция в парламента

Ябълките са естествен щит срещу болестите Те са единствените плодове, подходящи за десерт

Светила учиха млади лекари на тънкости в спиналната хирургия

Изтъкнати неврохирурзи и ортопеди от Швейцария, Словения, Турция и Хърватска предадоха опита си по спинална хирургия на млади лекари в рамките на двудневен практически курс на организацията AOSpine. Той се проведе във Варна по инициатива на проф. д-р Явор Енчев от катедрата по неврохирургия в Медицински университет-Варна и началник на клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Марина“.

Ръководени от най-добрите в света млади специалисти от България, Армения, Чехия, Румъния, Македония, Израел и Иран тренираха уменията си да прилагат различни хирургични техники при тумори и дененеративни болести на гръбначния стълб. За курса се ползваха имитации на човешки кости.

„Целта ни е да изградим в България секция на AOSpine. Тази организация работи за подобряване на качеството на обучение и на медицинските услуги за нуждаещи се от спинална неврохирургия пациенти“, обясни проф. Енчев. AOSpine е базирана в Швейцария и обединява над 10 000 неврохирурзи и ортопеди от цял свят. Новите тенденции в работата им са намаляване на кожните разрези и кръвозагубата при спинални операции.

„Модерните технологии ни помагат да лекуваме болести, които преди 20-30 години са се смятали за нелечими“, коментира проф. Енчев. За пример той даде поразяващата гръбнака сколиоза. Специалистът предупреди, че рисковите фактори за заболявания на гръбначния стълб са както заседналия начин на живот, така и свръхздравословния.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.