Световната банка постави България за първи път при държавите с висок среден доход

Заедно с нас в тази група са преместени Русия и Палау

Според класификацията на Световната банка България за първи път попада в групата на страните с висок национален доход, се посочва в публикация на финансовата институция, съобщи БТВ.

Групата на Световната банка разпределя икономиките в света в четири групи по доход: нисък, нисък-среден, висок-среден и висок.

Класификациите се актуализират всяка година на 1 юли въз основа на Брутен национален доход (БНД) на глава от населението за предходната календарна година.

Тази година три държави - България, Палау и Русия - преминаха от категорията на държавите с по-висок среден доход в категорията на държавите с висок доход. Страната ни влиза в тази група за първи път, а Русия е била там през периода 2012-2014 г.

Според Световната банка брутният национален доход (БНД) на глава от населението в Русия е бил 14 250 долара, толкова е имал Палау, а преди тях е България с 14 460 долара. 

България постоянно се приближава към прага на високите доходи със скромен растеж през целия период на възстановяване след пандемията, който продължава и през 2023 г., когато реалният БВП нараства с 1,8%, подкрепен от потребителското търсене.

Палау също продължи възстановяването си след пандемията, като БВП се върна към предишните си равнища, нараствайки с 0,4% в реално изражение.

Икономическата активност в Русия бе повлияна от голямото увеличение на свързаните с военната дейност дейности през 2023 г., а растежът бе стимулиран и от оживлението в търговията (+6,8%), финансовия сектор (+8,7%) и строителството (+6,6%). Тези фактори доведоха до увеличение както на реалния (3,6%), така и на номиналния (10,9%) БВП, а БНД на глава от населението на Русия нарасна с 11,2%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси