Сводка от “На сенчестия фронт”

Мотото на седмицата е: „Шерше ла фам!“

Каквото и да си говорим, живеем в славни времена за любителите на конспиративни теории – уж подмолните маневри на международната сцена се редуват пред очите ни с темпото и сюжета на шпионски роман от калибъра на Том Кланси, ако не и Йън Флеминг. И умело режисирани от някой с капацитета най-малко на Стивън Спилбърг. Съвсем сериозно, касовите филмови продукции за международен шпионаж последните две години изглеждат устойчив сегмент от вечерните новини по цялата планета. И в сравнение с родния политически спектакъл, който е на артистичното ниво на студентска гаражна сапунка, това което предлага международната политика напоследък, си е просто Холувид. Така че, кратък преглед на последните развития в сериала „На сенчестия фронт“ дотук:

Британците обявиха тази седмица, че са разкрили предполагаемите извършители на нападението с бойното отровно вещество „Новичок“ срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март в Солсбъри. На този етап не е съвсем сигурно колцина точно са участвали в операцията - според различни източници на британските таблоиди става въпроса за екип от между двама до четирима души – но е сигурно, че са руснаци. Последното заключение е постигнато в резултат на сравнени кадри от камери за полицейско наблюдение в Солсбъри с данни от паспортно-граничен контрол от летище „Хийтроу“ от 5 март. Имена не се съобщават. Цитира се и прехванато съобщение от британска подслушвателна станция на остров Кипър същия ден, предадено кодирано от Лондон за Москва с текст „пратката е доставена“. Последното го добавяме в сводката по-скоро за пипер, не че звучи толкова достоверно. Макар че то какво ли звучи достоверно в цялата тази история, ще кажете.

Същевременно британската полиция е почти сигурна и какво е използвано за покушението срещу Скрипал, след кончината на случайната жертва Доун Стърджес. Дамата имала висока концентрация следи от „Новичок“ по врата и около китките на двете ръце, където се пръснала със съдържанието на флакона парфюм, който открила на онзи фатален 4 юли в градския парк, докато се разхождала с приятеля си Чарли Роули. Последният още бере душа в болницата в Солсбъри, но причината да е оцелял подобно на двамата Скрипал била именно, че не е имал пряк физически контакт с веществото, а е бил засегнат само посредством близостта си със Стърджес.

В този епизод сценарият обаче започна и „леко да издиша“, защото след като официално тази седмица съдът в Солсбъри откри дело за убийството на 44-годишната жена, веднага го отложи за декември. След което съдебният медик освободи тялото на Стърджес, за да бъде погребана от близките си! Което навежда на мисълта с какво обезпаразитяват телата на жертвите от контакт с висока концентрация на смъртоносно бойно отровно вещество в болницата в Солсбъри. За да няма риск от заразяване за близките им и всеки друг след това. Но пък болницата в Солсбъри, за регионална клиника, се оказа доста добре екипирана, за да се справя с кризи от такъв характер, та сигурно си има научно обяснение.

Иначе от това че „Новичок“-а е бил по някакъв начин поставен във флакон с парфюм, британците отсъждат, че в групата извършила нападението срещу Скрипал е имало жена. Не е сигурно дали последното се потвърждава от сравнените полицейски кадри с данните от граничния контрол, както и как точно е бил използван флакона с парфюм за нападението, но се очаква да се разбере в следващата серия. Междувременно: „Шерше ла фам!“

Което е Транскеанското мото на епизода. В паралелната сюжетна линия, докато президентът на САЩ Доналд Тръмп подкопаваше в Хелзинки авторитета на тайните си служби за повдигнатите миналата седмица обвинения срещу 12 агенти на руското военно разузнаване за намеса в предизборната кампания на американските избори през 2016 г. (оттогава се излъчва програмата, да), на сцената излезе „къртица“.

Новата „звезда“ на подривното съблазняване е Мария Бутина, на 29 години, родом от град Барнаул в далечния Сибир. Която от нищото от 2010 г. насам ръководи свързана с близки до Кремъл лица организация, която защитава правото за носене на лично оръжие в Русия. „Каузата“ я свързва с аналогичната лобистка организация в САЩ, Националната оръжейна асоциация (НОА), която е един от влиятелните спонсори на управляващата републиканска партия на президента Доналд Тръмп. В крайна сметка през 2013 г.

Бутина завързва интимна връзка с американския лобист Пол Ериксън, който е близък до ръководството на НОА, в областта на набирането на финансови средства за кампаниите на републиканците. Ериксън се съгласява да посредничи за постигането на оптималната цел на Бутина, а именно създаването на положителна нагласа към Русия у водещи политици от републиканската партия на САЩ. Руската нимфа дори съпътства президентската кампания на Доналд Тръмп и му задава въпроси като руски журналист. В периода 2015-2016 г. също така снове постоянно между Москва и Вашингтон.

Съществуват съмнения, че посредством съвместни инициативи и проекти между организацията на Бутина и американската НОА е възможно наистина руски средства да са били прокарани за финансиране на кампанията на Доналд Тръмп. Било то съзнателно или не от страна на американците. Очаквайте следващия епизод.

 

Конспиративно

Около международното негодувание след обявяването на подробностите около аферата Скрипал довело до изгонването на руски дипломати в края на март, Австрия беше единствената западна държава, която не предприе подобни мерки. С прозрачно ясната концепция да използва позицията на ротационен председател на ЕС, която й предстоеше да заеме, за да е посредник в отношенията с Москва. На 3 юли в Европарламента в Страсбург канцлерът Себастиян Курц обяви точно това за един от основните си приоритети. И на 4-ти „Новичок“ удари отново изневиделица в Солсбъри. „Qui bono?“, се пита в задачата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари