Св. Синод ще решава пак за канонизацията на Левски

Настояването на НФСБ към БПЦ за канонизацията на Васил Левски ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Св. Синод. Митрополите имат думата, те ще решават, когато се съберат в края на февруари. Това каза във Варна иконом Николай Георгиев, началник на "Връзки с обществеността" на Св. Синод по повод последното телевизионно изявление от страна на формацията, че Св. Синод не иска да вземе решение по този въпрос.

Отец Николай припомни, че досега отговорите са били винаги отрицателни и много точно мотивирани. Има някои детайли в житието на Йеродякон Игнатий заради които е отказано да бъде канонизиран, каза още отец Николай.

"Не съм чул нито свещеник, нито митрополит и който и да е архиерей, да не казва- националният герой Васил Левски, и да не се прекланя пред подвига му. Те искат църквата да свърши нещо, което е присъщо на църквата, но под техен диктат, по начина по който те искат, когато искат и защото те го искат", каза още иконом Николай Георгиев, подчертавайки, че изразява своя лична позиция. Според него смущаващо е, че това искане не е на епархия, нито на група религиозни хора, а на политическа партия.

Коментари

Задължително поле