СГП внесе обвинителен акт срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев

Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившите министри на финансите и енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и срещу шефа на „Икономедиа” Иво Прокопиев. Те ще отговарят за сделката с ЕВН. Обвинени са и шефовете от фирмата посредник „Булброкърс” ЕАД Радослав Рачев, Любомир Евстатиев, и Петър Василев.

Финансовият министър от кабинета „Борисов 1” Дянков ще отговаря за приватизацията на остатъчните дялове в енергодружеството с цел да облагодетелства „Булброкърс” с над 1,2 млн. лв. Държавното обвинение твърди, че Прокопиев подбудил министъра, защото има дялове в дружеството.

Според прокуратурата Трайков е отговорен за умишлена безстопанственост, довела до щети от над 20 млн. лв. Става дума за 51 612 акции в ЕВН, за които енергийният министър дал съгласие да се продават в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества.

Делото срещу шестимата обвиняеми ще бъде разпределено на съдебен състав публично в присъствието на журналисти във вторник.

Коментари

Задължително поле