Сделките със селски къщи нараснаха с 20%

Повечето селски имоти се купуват с цел там семействата да прекарват част от лятната си отпуска, както и уикендите и другите почивни дни.

Най-предпочитани са имотите до 50 км от голям град

Брокерите не очакват промяна през следващите месеци

Новите пътища движат пазара

Покупките на селски къщи нараснаха с около 20% през 2020 г. Интересът към селските имоти не е нов за родния пазар, но се засилва заради пандемията, a брокери на недвижими имоти очакват тенденцията да се задържи и през тази и следващите години.

Заради месеците, прекарани у дома, все повече хора обмислят възможността да купят втори дом на село или направо да заменят тесния си апартамент в града с къща с двор. Повечето селски имоти се купуват с цел там семействата да прекарват част от лятната си отпуска, както и уикендите и другите почивни дни, но част от тях ще станат и постоянен дом на хора, които могат да си позволят да живеят и работят от вкъщи.

“Селските къщи бяха хитът на 2020 г. Най-хубавите имоти се разпродадоха много бързо и в някои места вече се усеща недостиг и изчерпване на атрактивните оферти”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти. Най-търсени са къщите, готови за обитаване, които не се нуждаят от голям ремонт.

Най-голямо търсене има на къщи край големите градове - в Банкя, както и в районите около Пловдив, Варна и Велико Търново. Около София предпочитани са повечето села в радиус до 50 км, а около Пловдив и Варна - до около 30 км. По-голямо е и търсенето в селата около градове, които са на един-два часа път от София, като то се генерира от хора, живеещи в столицата, а не само от жители на тези градове. Причината е, че къщите край София са по-скъпи, а на един час път хората могат да намерят много по-изгодни предложения.

Купувачите предпочитат оживените села. Около София най-желани са имотите в селата в посока Самоков и Боровец. В Пловдив - селата към Родопите, а в районите на Варна и Бургас атрактивни са селата с лесен достъп до плажовете. Към този списък трябва да бъдат добавени селата в Централния Балкан - около Велико Търново, Габрово, Трявна, Троян и Елена. Интересът към тях нараства и от напредъка по изграждането на магистрала “Хемус”.

В София районът около Северната скоростна тангента става все по-привлекателен за пазара на къщи и макар че търсенето в Бояна, Драгалевци и Симеоново все още да е голямо, запитванията за имоти в Нови Искър, Мрамор, Волуяк, Божурище и Житен започват да настигат и дори да изпреварват тези за къщи в полите на Витоша. Основната причина е, че къщите в тези райони са по-евтини и с имот могат да се сдобият и хора с по-ограничен бюджет.

Тенденция

Купувачите са семейства с деца

Държат на асфалт и водопровод

Най-често къщи на село купуват млади семейства с деца, както и хора, които след няколко години ще се пенсионират.

Купувачите на селски къщи са предимно семейства с деца, както и хора с професии, които им позволяват да работят от дома си. Младите хора купуват къщи като свой втори дом, който да ползват само през уикендите и през лятото. Причината за това са не само служебните задължения, а и децата, които всеки ден тряба да ходят на училище или детска градина.

Купувачите на имоти на възраст между 30 и 40 години търсят пространство са семейството си, независимост и комфорт. Именно за това те се насочват към селските къщи. Жилищата в големите градове не могат да им осигурят свободата и простора на едно село.

Но има и купувачи, които наближават възрастта за пенсиониране и искат да се изнесат на по-спокойно място след няколко години. Те имат намерение да заживеят на село за постоянно. Част от възрастните хора решават да напуснат жилището си в София и да го оставят на децата си или пък да го отдават под наем.

Купувачите, които могат да си позволят нова нова къща около София, са облагодетелствани с голям избор на квадратури, местоположение, вид отопление, а имат и достъп до кредити при добри условия. Къщите в затворени комплекси имат и предимства, свързани с охраната, забавленията за децата, наличието на спортни съоръжения. Те са привлекателни и със средата, която предлагат на новите собственици. Най-често съседите им са млади, успешно развиващи се в кариерата хора, което им позволява да похарчат по-голяма сума за придобиването на имот с повече удобства.

Купувачите на стари къщи край София обикновено имат апартамент в столицата, повечето са с деца, а някои имат родители пенсионери и решават да си осигурят и втори имот. Те предпочитат къщи с асфалтиран път до тях, водопровод, защото в някои райони копаят сонди, постоянно електрозахранване, т. е. токът да не спира с часове през зимата, добра интернет връзка, редовно снегопочистване и канализация, междуградски транспорт. Купувачите търсят райони с ниска престъпност, а предимство са наличието на магазини на близо и хубавата природа. Рядко обаче имотите предлагат всички тези удобства и купувачите правят някои компромиси.

Нов печеливш бизнес модел

Продават наследници и предприемачи

Ремонтират ги за повишаване на стойността

Нарасналото търсене на селски къщи води до увеличаване на сделките.

Продавачите на селски къщи са най-често наследници, които имат нужда от пари и не могат да се грижат за имота, или предприемачи, които са ремонтирали къщата с цел препродажба на по-висока цена. Имоти на село продават и българи, които са заминали да живеят за постоянно в чужбина, както и чужденци, които се оттеглят от инвестицията си и продават купените в страната ни имоти. На пазара има и къщи за гости, за които търсят нови собственици.

Част от продавачите са наследили, построили или купили къща за собствено ползване, но тя вече не им е нужна. Но има и предприемачи, които влагат труд и средства в реновиране на стари къщи, за да станат привлекателни според съвременните изисквания на купувачите. Този бизнес се развива добре благодарение на нарасналото търсене на селски къщи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти