Сделките с жилища нараснаха с 8-10%

За лукс с гледка към вълните цената е двойна

Ниските лихви помагат на пазара

Във Варна броят на реализираните сделки с имоти през 2018 г. нараства с около 8-10%, коментираха брокери от морската столица. Сред причините за това са ниските лихви по кредитите, което улеснява новодомците да плащат месечните си вноски по ипотеката. Покупките на имоти с цел отдаване под наем обаче намаляват. Повечето хора купуват жилища за себе си, за свои роднини или близки, както и с цел печалба от бъдеща препродажба при покачване на цените. Много българи, които живеят в чужбина, имат спестени средства и решават да си купят имот именно в морската столица на родината. Някои от тези българи използват имоти през лятната си отпуска, а други трайно се завръщат в страната.

Пазарните цени на имотите във Варна се движат между 750 евро и 1000 евро за кв.м. в зависимост от местоположението на жилището - в центъра на града или в крайните квартали. За луксозни имоти с гледка към морето и добра инфраструктура в квартала цените са двойно по-високи и достигат 1800-2000 евро за кв.м.

Инвестицията в жилищен имот във Варна може да донесе доходност от 4-5% благодарение на туристите през лятото и студентите през зимата. И тук малките жилища може да донесат по-висока печалба. От луксозните апартаменти с хубава гледка към морето доходността може да достигне и 5-6%.

Сделки със самостоятелни къщи най-често се реализират на цени от 1000 евро до 1200 евро за кв.м. в крайните квартали и в диапазона от 1200 евро до 2000 евро/кв.м в централната част на Варна, на големите булеварди и в оживени райони с добра инфраструктура. Доходността от покупката на такъв имот може да е по-висока отколкото от обикновен апартамент, но намирането на наемател е по-трудно.

 

Важни са разходите за поддръжка

Най-изгодни са последните етажи

Ниските лихви помагат на пазара

Покупката на жилище в Пловдив може да донесе доходност между 4% и 6%, сочат данни на брокери на имоти. Конкретният размер на печалбата зависи от цената, на която е придобит имота, бързо ли ще бъде намерен наемател, както и от разходите за поддръжка. Ако в имота са необходими сериозни ремонти, доходността ще бъде по-малка. По принцип най-голяма доходност носят малките панелни жилища, както е тези на последния етаж. Жилищата, които се намират точно под покрива, са изгодна сделка, защото интересът към тях е по-малък и съответно цената е по-ниска. Но при определянето на наема няма значение дали жилището е на последния етаж и така то може да се окаже изгодна инвестиция.

В Пловдив покупката на магазин може да донесе печалба между 5% и 8%, което както и в София е по-висока доходност, отколкото при жилищата. Но при магазините пазарната ситуация се променя доста бързо и намирането на наемател може да се окаже по-трудно.

Офисите в Пловдив носят доходност от около 4,5-6,5%, което се дължи на голямото търсене. Възможностите за инвестиции от страна на обикновените граждани в такива имоти обаче са ограничени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти