2000 починали от Covid-19 за пореден ден в САЩ

Доклад: Пандемията може да тласне към бедност над половин милиард души

Институтът по микробиология на БАН разработва ваксина срещу коронавируса

Започва масовото тестване за Covid-19 в Банско

Премиерът и Светия синод обсъждат мерките за предстоящите празници

Тръмп: Борис Джонсън изглежда е по-добре

Ето какво ще е времето днес

Легендарният Божидар Искренов ексклузивно пред „Труд“ от Вашингтон: Най-големият бич за хората са страхът и паниката

Близнаците ще се разочароват от колега, Стрелците с небивал успех на работното място – Дневният хороскоп на Алена

На 9 април 2020 да почерпят

Делфини плуват в Перловската река

Лична вражда обезглави Българската банка за развитие Кръгът „Капитал“ отмъсти на Стоян Мавродиев

Над 800 жертви на COVID-19 в Турция, заразените са близо 40 000

Великобритания регистрира нов рекорден ръст на смъртните случаи за денонощие

27-годишна родилка стана жертва на COVID-19 в Северна Македония

Сделките с жилища нараснаха с 8-10% За лукс с гледка към вълните цената е двойна

Ниските лихви помагат на пазара

Във Варна броят на реализираните сделки с имоти през 2018 г. нараства с около 8-10%, коментираха брокери от морската столица. Сред причините за това са ниските лихви по кредитите, което улеснява новодомците да плащат месечните си вноски по ипотеката. Покупките на имоти с цел отдаване под наем обаче намаляват. Повечето хора купуват жилища за себе си, за свои роднини или близки, както и с цел печалба от бъдеща препродажба при покачване на цените. Много българи, които живеят в чужбина, имат спестени средства и решават да си купят имот именно в морската столица на родината. Някои от тези българи използват имоти през лятната си отпуска, а други трайно се завръщат в страната.

Пазарните цени на имотите във Варна се движат между 750 евро и 1000 евро за кв.м. в зависимост от местоположението на жилището – в центъра на града или в крайните квартали. За луксозни имоти с гледка към морето и добра инфраструктура в квартала цените са двойно по-високи и достигат 1800-2000 евро за кв.м.

Инвестицията в жилищен имот във Варна може да донесе доходност от 4-5% благодарение на туристите през лятото и студентите през зимата. И тук малките жилища може да донесат по-висока печалба. От луксозните апартаменти с хубава гледка към морето доходността може да достигне и 5-6%.

Сделки със самостоятелни къщи най-често се реализират на цени от 1000 евро до 1200 евро за кв.м. в крайните квартали и в диапазона от 1200 евро до 2000 евро/кв.м в централната част на Варна, на големите булеварди и в оживени райони с добра инфраструктура. Доходността от покупката на такъв имот може да е по-висока отколкото от обикновен апартамент, но намирането на наемател е по-трудно.

 

Важни са разходите за поддръжка

Най-изгодни са последните етажи

Ниските лихви помагат на пазара

Печалбата от инвестицията в имот зависи от необходимия ремонт преди да се даде под наем.
Печалбата от инвестицията в имот зависи от необходимия ремонт преди да се даде под наем.

Покупката на жилище в Пловдив може да донесе доходност между 4% и 6%, сочат данни на брокери на имоти. Конкретният размер на печалбата зависи от цената, на която е придобит имота, бързо ли ще бъде намерен наемател, както и от разходите за поддръжка. Ако в имота са необходими сериозни ремонти, доходността ще бъде по-малка. По принцип най-голяма доходност носят малките панелни жилища, както е тези на последния етаж. Жилищата, които се намират точно под покрива, са изгодна сделка, защото интересът към тях е по-малък и съответно цената е по-ниска. Но при определянето на наема няма значение дали жилището е на последния етаж и така то може да се окаже изгодна инвестиция.

В Пловдив покупката на магазин може да донесе печалба между 5% и 8%, което както и в София е по-висока доходност, отколкото при жилищата. Но при магазините пазарната ситуация се променя доста бързо и намирането на наемател може да се окаже по-трудно.

Офисите в Пловдив носят доходност от около 4,5-6,5%, което се дължи на голямото търсене. Възможностите за инвестиции от страна на обикновените граждани в такива имоти обаче са ограничени.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.