Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Пазачи с бухалки 2 часа удряли крадла (обзор)

Търновски ученици дариха препис на Паисиевата история на Регионалната библиотека

Сделките с жилища нараснаха с 8-10% За лукс с гледка към вълните цената е двойна

Ниските лихви помагат на пазара

Във Варна броят на реализираните сделки с имоти през 2018 г. нараства с около 8-10%, коментираха брокери от морската столица. Сред причините за това са ниските лихви по кредитите, което улеснява новодомците да плащат месечните си вноски по ипотеката. Покупките на имоти с цел отдаване под наем обаче намаляват. Повечето хора купуват жилища за себе си, за свои роднини или близки, както и с цел печалба от бъдеща препродажба при покачване на цените. Много българи, които живеят в чужбина, имат спестени средства и решават да си купят имот именно в морската столица на родината. Някои от тези българи използват имоти през лятната си отпуска, а други трайно се завръщат в страната.

Пазарните цени на имотите във Варна се движат между 750 евро и 1000 евро за кв.м. в зависимост от местоположението на жилището – в центъра на града или в крайните квартали. За луксозни имоти с гледка към морето и добра инфраструктура в квартала цените са двойно по-високи и достигат 1800-2000 евро за кв.м.

Инвестицията в жилищен имот във Варна може да донесе доходност от 4-5% благодарение на туристите през лятото и студентите през зимата. И тук малките жилища може да донесат по-висока печалба. От луксозните апартаменти с хубава гледка към морето доходността може да достигне и 5-6%.

Сделки със самостоятелни къщи най-често се реализират на цени от 1000 евро до 1200 евро за кв.м. в крайните квартали и в диапазона от 1200 евро до 2000 евро/кв.м в централната част на Варна, на големите булеварди и в оживени райони с добра инфраструктура. Доходността от покупката на такъв имот може да е по-висока отколкото от обикновен апартамент, но намирането на наемател е по-трудно.

 

Важни са разходите за поддръжка

Най-изгодни са последните етажи

Ниските лихви помагат на пазара

Печалбата от инвестицията в имот зависи от необходимия ремонт преди да се даде под наем.
Печалбата от инвестицията в имот зависи от необходимия ремонт преди да се даде под наем.

Покупката на жилище в Пловдив може да донесе доходност между 4% и 6%, сочат данни на брокери на имоти. Конкретният размер на печалбата зависи от цената, на която е придобит имота, бързо ли ще бъде намерен наемател, както и от разходите за поддръжка. Ако в имота са необходими сериозни ремонти, доходността ще бъде по-малка. По принцип най-голяма доходност носят малките панелни жилища, както е тези на последния етаж. Жилищата, които се намират точно под покрива, са изгодна сделка, защото интересът към тях е по-малък и съответно цената е по-ниска. Но при определянето на наема няма значение дали жилището е на последния етаж и така то може да се окаже изгодна инвестиция.

В Пловдив покупката на магазин може да донесе печалба между 5% и 8%, което както и в София е по-висока доходност, отколкото при жилищата. Но при магазините пазарната ситуация се променя доста бързо и намирането на наемател може да се окаже по-трудно.

Офисите в Пловдив носят доходност от около 4,5-6,5%, което се дължи на голямото търсене. Възможностите за инвестиции от страна на обикновените граждани в такива имоти обаче са ограничени.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.