СДС: Даниел Лорер не осъзнава в дълбочина проблема и не разбира какво е българско самосъзнание в РСМ

СДС излезе с остра позиция по повод изказването на Даниел Лорер от ПП, че пребитият в РС Македония Християн Пендиков не е български гражданин. Според народния представител от „Промяната“ държавата ни няма нужда да съсредоточава толкова ресурс, за човек който не българин.

„България трябва да защитава преди всичко своите граждани“, заяви Лорер. Думите му бяха посрещани с недоволство и остри критики.

Ето и позицията на СДС по темата:

В СДС сме възмутени от думите на депутата от „Продължаваме промяната" Даниел Лорер по Нова ТВ: "Господинът, който беше атакуван в Северна Македония, не е български гражданин. Той се определя като човек с българско самосъзнание. България трябва да защитава преди всичко своите граждани.“

Това изказване ни навежда на мисълта, че г-н Лорер не схваща и не осъзнава в дълбочина проблема и не разбира какво е българско самосъзнание в РСМ. Създава се усещането, че за него отношенията ни със Северна Македония са абстрактно- институционални. Как живеят и се справят с омразата срещу тях хората с българско самосъзнание, очевидно не е в парадигмата на бившия министър на иновациите.

Според него въпросът се политизирал. А какво друго, ако не политика е това, което се е случвало повече от 70 години и продължава да се случва в Македония спрямо българите там, и спрямо държавата България?!

Задава ли си г-н Лорер въпроса, какво би станало с хилядите негови предци в нашата Родина през 40-те години на ХХ век, ако не бяха спасени, защото са граждани на България, но са с друго самосъзнание?!

Думите на Даниел Лорер са силен шамар за българите в Северна Македония. Като виден представител на „промяната“, доскоро управляващ и отново правещ опити да се домогне до властта, той им показа ясно какво е отношението към тях на политическата сила, която представлява.

Политическият цинизъм на „Продължаваме промяната“ е толкова безпардонен, че дори не смятат за необходимо да го прикриват. Няма да приканваме Даниел Лорер или преките му партийни вождове да се извиняват, защото ще бъде неискрено и безсмислено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика