На 24 април 2019 да почерпят

Елена Йончева: Моят свекър е управител на къщите, но преди да познавам това семейство, така че това е абсурдно

Китай демонстрира военноморска мощ Показа за пръв път най-новия си ескадрен миноносец

Вижте най-големите лафове на Емо Чолаков Дългогодишният водещ на БТВ напуска ефира на телевизията

Доналд Туск и Ангела Меркел разговаряха по телефона с Володимир Зеленски

Мехмет Акиф Алакурт ядоса турските жени

Бизнесът срещу саботажа на зимния туризъм Не можем да очакваме хората да се върнат след 4 часа чакане на лифта, категоричен е зам.-председателят на КРИБ проф. Николай Вълканов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 24 април 2019

„Хемус” задминава Плевен след 3 години (обзор)

Сантра стана телевизионна водеща

Велико Търново домакинства националната дискусия „Общини БГ 2030“

Валентин Николов: В близко време ще бъдат прекратени договорите с американските централи в „Марица-изток“

Родител 1 и 2 в бланките за забавачка в София (обзор) Полетата бяха променени отново на “майка” и “баща”

Лютви Местан трябва да внесе гаранция от 10 000 лева до 25 април

ГЕРБ отстъпиха за адвокатските доноси

Сдържането на Русия и българската безизходица Вашингтон тихомълком дестаблизира старите си съюзници

Напоследък наблюдаваме забележителен успех на американските усилия за сдържане на Русия в Югоизточна Европа. Най-скорошният успех на американската дипломация, открито и подмолно, беше приемането на Република Северна Македония в НАТО, което ще направи страната „Русия-устойчива“, така да се каже. Албания и това включва всички области с албанскоговорящо население в региона (Косово, Тетово и тн.) са под американски контрол: двете основни албански партии се боричкат непрекъснато в опитите си да покажат, кой е по про-американски и покорен на Вашингтон от другия. Това може би обяснява високото ниво на западен толеранс към все по-разрастващия се нарко-бизнес в тази отдалечена Балканска земя, известна като „Меделин на Европа“. В Сърбия, въпреки сериозното руско присъствие в страната (и където, според добре осведомени източници, Владимир Путин е изпратил своят личен наблюдател), коалиционното правителство, докато поддържа добри отношения с Москва, съвестно държи Русия извън политиката. Тази особеност често пъти се интерпретира грешно от двете страни на Атлантика, защото праволинейно мислещите не могат да разберат реалната политическа действителност, и следователно не могат да осъзнаят, че докато Белград поддържа живи връзките си с Москва по множество причини (икономически, религиозни и тн.), Сърбия остава последната страна в Европа, която Русия може да използва, за да възстанови влиянието си в Европа.

За сметка на това, добре информирани източници в американската столица твърдят, че страната, за която Вашингтон най-много се опасява, че представлява потенциална заплаха руснаците да установят опора в Европа, е България.

Когато Бойко Борисов, лидерът на партията ГЕРБ, бе избран (б.р. – „за първи път“ според автора) за министър-председател през 2014 г., това се случи с благословията на Вашингтон и Брюксел. Борисов се надяваше на голяма помощ и подкрепа от неговите американски и европейски приятели, но напразно. Той очакваше, че след идването му на власт, парите ще потекат щедро от бюджета на ЕС, но много скоро осъзна, че за да получи тези пари, трябва да приложи много усъвършенствана и сложна процедура, за която не разполагаше с необходимата структура в администрацията си, за да изпълни – администрация, която може да бъде описана като мета-комунистическа, каквото и да предполага това. И така през всички тези години България гледаше как парите от ЕС прелитат над София, но никога не кацат там. Дори напротив, по-често в България пристигат следователите от ОЛАФ, за да разследват различни нарушения на употребата на средствата, отпускани от Съюза.

Разочарованието от Вашингтон беше дори по-горчиво. Борисов си мислеше, че веднъж избран, американските инвестиции ще наводнят България, което ще се изрази в неизброими нови работни места, развитие, просперитет и печалба за всички видове бизнеси. Уви, никой не беше обяснил на г-н Борисов, че докато американският президент има правомощията да разпореди изстрелването на ядрените си ракети по всяко време, няма власт да разпореди на който и да е в американския бизнес (освен собствения си) да инвестира и един долар, в която и да е страна, включително САЩ, без конкретна причина.

Времето минаваше, а България продължаваше да се бори за получаването на фондове от ЕС и американски инвестиции, които продължават да не идват; като резултат и поради липсата на напредък, климатът в България се промени радикално, – с народа открито изразяващ недоволството си.

Борисов, дълбоко разочарован от своите европейски и американски приятели, сега се опитва да намери решение на проблемите си в Москва, предлагайки на Русия да изгради липсващата си опора в Европа, в България.

Пример за най-скорошното затопляне на българо-руските отношения изглежда да е тръбопровода „Турски поток“, който ще пренася руски газ до Турция през Черно море. България вече се споразумя за изграждането на тръбопровод, който да доставя евтин руски газ посредством подводен интерконектор от газопровода „Турски поток“ към България и оттам към Европа. За да получи съгласието на България, Русия изглежда е отпуснала значителни заеми (около 600 млн. долара) на български бизнес-интереси, които не могат да бъдат възстановени. Печелившото за всички решение, което се разглежда в момента, е руснаците да изградят тръбопровода, за да компенсират тези заеми.

И на пръв поглед всичко изглежда да върви гладко, освен една дрeбна подробност. Американците. Според информациите във Вашингтон са бесни от Борисов и са започнали тихомълком процес на дестаблизиране, с който да доведат нови хора на власт в България, елиминирайки всички про-руски елементи във водещите политически партии докато, предвид бързото разпадане на отношенията НАТО-Турция, същевременно подкопават ролята на про-турското Движение за права и свободи (ДПС) в българския политически живот.

Струва си да се отбележи, че старо обвинение в корупция срещу Цветан Цветанов, на когото се гледа като на стандартния събеседник на американската администрация по български въпроси, беше наскоро извадено от прахта за емнайсети път. Цветанов беше доскоро верния номер 2 на Борисов, както по време на мандата му като кмет на София, така и, доскоро, в управлението. Преди две седмици, той сдаде парламентарното си място, само ден след като се завърна от Вашингтон, където участва в политическата конференция на Американо-израелския комитет по обществени въпроси (б.р. – лобистка група към Конгреса на САЩ, сред множеството му други срещи на високо равнище.

В този контекст на две неща може да се разчита със сигурност. Американците няма да толерират каквато и да е про-руска инициатива в Югоизточна Европа и това спада към този тип въпроси, към които американците подхождат ефективно.

* Касандра е псевдоним, под който се подписва „най-осведоменият източник” на изданието „Ню Юръп” в Брюксел.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (34)

 1. И сам бях стигнал до извода, че апартамент гейт никога не би излязъл на бял свят без благословията на САЩ. Не че нашите са света вода ненапита, не че не са крали.
  Но въпроса за мен винаги е бил – кой ги бута и защо? И кои ще се опита да наложи на тяхно място? „Да България“? За тяхните апартаментгейт нещо не се говори толкова шумно.
  Или нов проект?

  Имайки в предвид цялата лудост на запада и САЩ, всяка власт идваща с тяхна благословия ще е нещо подобно на роско Плевнята, а може би дори още по-противни (и това е възможно), само че с реална власт вместо да са само екранни плювалници.

  1. просто виж шопара йорданов и останалите изроди от сдс…
   децата на демокрацията не помнят що за боклуци бяха тази сбирщина отрепки на бкп.

   1. Ох, мале, червените тъпунгери пък са едни хубавци… да им се ненагледаш – с некролози в джобовете.

     1. Ц. По-хубави, по-умни и по-млади са. Не са като изперкалите дъртаци, които крепят кучката нинова.

     2. @избирател
      Пий си хапчетата отрепко слабоумна.

   2. Не мога да го видя, щото шопарът военен министър и руско мекере е закрил целия хоризонт.

 2. Това издателство „Ню Юръп“ вони на пияни руски комунисти и олигарси на путин.

 3. Статията е преведена със съкращения. В нея има традиционните напомняния за „най близкия сателит“ на СССР, за „еднаквия манталитет“ и пр. мантри. Пропуснато е само „най бедната страна в ЕС“ . Като прочетете „about us“ на въпросното вестниче ще видите изписани толкова алабализми за това, какво цели неговата журналистика, че ще се веселите поне половин ден! Толкова празно дърдорене на едно място нямаше дори в резолюциите на едновремешните пленуми… Екипът на Касандра е почти изцяло гръцки. И това обяснява почти всичко. Като изключим писанията за масово ненавиждания Цв.Цв., всичко останало има една цел: да се поддържа високо недоверието в България, където и както е възможно. След като потънаха в Лета сладките времена, когато Гърция беше единственият сериозен фактор на Балканите и парите течаха и от Европа и от САЩ, сега вече „прелитат“ не само над България, но и над Гърция. А какви времена бяха само: милиард от тук, десет от там, още двайсет от друго място и човек може да краде, краде..Но както се казва, всичко хубаво на този свят има край. Не че Ципрас не опита човека: три пъти ходи до Москва и за парички и за Турски поток да продължи като Гръцки и т.н. По едно време си мислех, че ще му издитнат бюст паметник пред Кремъл. После Путин в Гърция. Но руснаците може да са всякакви, но единствено не са „вчерашни“. И келепир от Москва не дойде.. А България криво ляво, бавно и със залитания започна да се превръща в някакъв фактор на Балканите. Затова трябва да й се попречи. И с писания от този тип и с паралели с Албания и разбойниците от Косово и с политически натиск щото изгодните икономически проекти да я заобикалят. И с всичко останало. Въпросът е дали тези не особенно инелигентни /меко казано/ хорица в Парламента и МС могат и знаят как да противодействат..

   1. На едни Козяк, на други Драган Цанков. Хеле руснаците са уцелили подходящата улица. Един ренегат, пример за днешните тролове.

    1. те затуй и герб гледат да са близо до улицата… и още по близо до къщата на свинята луканов… нали са все негови черва?

 4. Тоя изрод-бож.михайлов чака само да се появи нещо за РУСИЯ и се включва!Да е.б.а и тъпия русофоб!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     1. Руски ще викаш на говедото дето те е изходило… а крастав фашист на идиота от огледалото…
      И си пий хапчетата, кретен.

 5. Да, тъпичък е божко,природно е ощетен завалията. Глупава е и статийката, егати касандрата жалка. Не ни е полезно да сме против Русия заради САЩ и против САЩ заради щенията на Москва. Обаче такава здрава политика е много трудна за провеждане, не се допускат на власт нужните за целта личности за политици държавници.

  1. Не е полезно да сме против. Но е полезно да сме колкото се може по-далеч от Русия. С царизма-самодържавие, комунизма и сегашната смесица от двете. Въпросът е, да ли те ни оставят да сме далеч от тях. И като не ни оставят каква е алтернативата. Нали искате независимост. Кога Русия ни е оставяла да бъдем независими?

 6. Никой не им е виновен, освен собствената им лакомия! Ако не бяха хитрували, и купуваха апартаменти на нормални цени, никой, за нищо нямаше да има основание да ги обвини.Ако бяха някои бедняци, на които не им достигат пари, можех да ги разбера.Но те са червиви с пари и искат още и още.Да си ходят. Друг е въпроса защо не закачат червената хунта? Защото не краде ли? Защо избирателно само ГЕРБ а БСП си пази настървено кадрите, въпреки че и те са крали?Отказват, бранят и пищят, дори и когато искат да бъдат проверени. Защо само? Ето там е заровено кучето, но всички журналя са услужливо продажни и не смеят да бръкнат там, където трябва.Те са като хиени и нападат само когато жертвата е паднала!

 7. Сите сте Красиви и Умни,
  С коментари раэумни

  Има, обаче малко “ обстоятелство“,
  Че РУСИЯ е на уиййй раэстояние,
  и то беэ никакво докаэателство

  И раэни исторически моменти,
  от кои РУСИЯ получава
  само комплименти

  и благодарностИ и
  любов эа СВОБОДАТА

  ОТ КОЯТО СЕ ГОРДЕЯТ И ДЕЦАТААА

  алелеее

  …ами сега…
  дали Гаэпром ще
  даде гаэта…

  …и тарикати с голи патки,
  що прилагат раэни фатки…

  …и така децааа…
  „политиката“ не е
  эа всяка глава…

  А …“ касандра“ е гаднярка,
  Ама Султан Ердоган
  че тегли Й паламарка…

  …и малко уточнениЕ…
  КИРИЛ, ПАТРИАРХ РУСКИ,
  е нацепил гръцките фарисеи
  На ЛЮСПИ…

  Комуто ПУТИН ръка целива,
  Апа Ердоган обяснява на
  Ципрас да се подмива…

  А не като Даритка,
  Беэ да се подмие,
  Турила китка

  …подмий се мари…

  Лекцията че продължИ,
  Само эа най-умните
  ОНОДУРСКИ ГЛАВИ

  УРААА

 8. Какви ги плещите? За много умни ли се вземате? А едно предложение за излизане на България от натовския Батак и еврогейско Тресавище да дадете, не можете,защото от духовно прости мижитурки да чакаш добро, няма как да стане! С ЯЛОВИ БРЪЩОЛЕВЕНИЯ СТЕ СВИКНАЛИ И СЕ СМЯТАТЕ ЗА ВЕЛИКИ???! Ето нашето поредно предложение за изход на България от тежката ДУХОВНА КРИЗА И КАТАСТРОФА! Първо,ВРЕМЕННА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА! И второ, СКОРО СЛЕД ТОВА-ПРЯКА НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ ПО ШВЕЙЦАРСКИ ОБРАЗЕЦ! Но тя е за духовно зрели, честни,образовани,дееспособни, предприемчиви,трудолюбиви и смели граждани! Когато ние заедно направим малкото, Бог е силен да направи голямото и да го ПРЕУМНОЖИ! Дано сте разбрали!!!

  1. Ето това е,излизаме от НАТО и влизаме в Крим.Със зелени човечета или без тях,их тамнет.

   1. простият селтак иска все някой да го яха – както са яхали баща му, така да яхат и децата му.
    аман от слабоумни отрепки – идиоти.

 9. цветанов с нещо е раздразнил всемогъщия американски еврейски комитет и ония са решили да сринат правителството. по принцип, евреите с интриги винаги поставят своите си хора начело на съответните държави. мъжът на корнелия нинова е евреин, синът й се казва рафаил ( а не росен, например) и работи в еврейската банка „голдман сакс“ в сащ. ако някой се чуди как станишев стана президент на пес и се задържа на високия пост – майка му е украинска еврейка. ангела меркел е еврейка. макрон си е французин, но евреите го направиха президент и той като меркел стриктно изпълнява плана им за превръщането на европа в еврабия чрез преселване на милиони негри и мюсюлмани. какво ли ни предстои?

 10. Това сега новата опорка на пАсолството ли е. Нали вие го измислихте, за да имате троянски кон в НАТО. Присъединяването не го ли подписа вашия подставник Първанов, с големия „член“ (пак ваши оригинални думи)? Шо пищите сега. Кой е виновен, че сметката ви пак крива излезе?

  1. за пасолството не знаем… ти кажи ще сменят ли старата опорка на емБасито – оная дет ви плаща заплатите, или няма…

 11. По двата бряга на реката,
  Вълчо гони Овцата

  А течението на реката
  е между двата бряга
  по средата…

  Иванчо, я кажИ..
  кои са леви и кои десни,
  Вълци и ОвцИ

  …Бравусъ

  И Вие поэнахте,
  и награда Дибел
  гу налапахте

  УРААА

  …при атомните войни,
  Оркестъро че свири до эори

  а Хурвето пъсИ
  гадно че пърди

  урааа

  1. Да, ти си пример какво може да направи радияцията. Явно доста марули си изял по времето когато след Чернобил твоите приятели твърдяха, че всичко е наред.

   1. явно и твоят баща е пасал много трева по първомайските празници…
    пий си хапчетата говедо слабоумно!

 12. Уважаемият Don Pedro грешИ…

  Хурвата ПъсИ

  Иэобщо няма да има
  Никакво време да пърдИ

  аууу

  „ами ние, ако ни се припърдИ“

  …иэблея овцата…

  ???

  А сега, де

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.