Лека кола пламна на Четвърти километър в София Пожарът стана в час пик, което причини огромно задръстване

С 200 хил. се увеличават хоспитализациите годишно 3% от парите за здраве са за превенция, 80% - за лечение

Калоян Паргов: Фандъкова да използва влиянието си, за да спре отпадането на „кафявата“ добавка. Това застрашава съществуването на Топлофикация София

Министър Ангелкова и представители на 12 руски региона участваха в кръгла маса за туризма в Търново

Министърът на културата Боил Банов в Истанбул: Литературата е ключ към добрите ни отношения с Турция

Григор издържа сет срещу Надал

Патриарх Неофит: С пожара в „Нотр Дам“ бе нанесен огромен удар върху световното културно наследство

Договор за побратимяване сключиха Велико Търново и Нахчъван Той е за взаимно сътрудничество в областта на образованието, културата, туризма и икономиката

Прокуратурата в Кърджали спешно събира данни за имущественото състояние на Лютви Местан

Откриха нов музей на Шуменската крепост

Двама от задържаните телефонни измамници в Румъния били обявени за издирване Ало мошениците имали влезли в сила присъди

Джейсън Момоа от „Игра на тронове“ се обръсна за първи път след 7 години Вижте уникална инфографика от 8-ия сезон на сериала

Президентът Радев изрази съболезнования на германския си колега заради автобусната катастрофа на Мадейра

В Италия: Роналдо няма да изпълни договора си с „Ювентус“

В „Левски“ режат до кокал след края на сезона

Сега ще танцувате ли там? След паметника пред НДК, какво ще изравняваме със земята?

Паметта е като вампир и дълбоко заровена, изпълзява

Разгеле. Паметникът-дразнител пред НДК „13 века България” най-сетне е сравнен със земята. А това коментарче е заглъхващо ехо от събитието.

Край на фалическите остроумия за многостенника. Голем смех падаше, брато!… Край на експертните дискусии (дрън-дрън на академични зомбита), финита ла комедия на медийното „дел арте” между „да бъде или да не бъде” колосът, стоп на лумпенското бръщолевене.

Да се целим в следващото монументално за бастисване. Избор дало миналото за още истерични гърчове с политически конвулсии. За оферти по всяко време на разположение е сапьорът на историята Методи Андреев. Тоя малък Мефисто (”от тая сила част, що злото все желае, а добро създава” – виж „Фауст”), чиито неистови усилия да изличи комунизма от паметта на човечеството постигат нежеланото – разсмиват. И вместо да бъде безследно конфискувана от политическото тържище, антиквариатът на тоталитаризма взе по-високо да се котира. Смех!

Закачливо започна офанзивата по отстраняване на ненавистните тоталитарни реликви. Университетският кръжец „Синтез”, своего рода прощъпулник за по-сетнешни неотклонни либерали от величината на проф. Огнян Минчев, Иван Кръстев, Владислав Тодоров и пр. напредничава, начетена и находчива младеж, основа инициативен комитет с названието „Фортинбрас”. Именуваха го на онзи Шекспиров герой от „Хамлет”, който произнася знаменателната финална фраза в трагедията „Труповете да изнесем”. Призивът беше насочен към нетленните обитатели на величествени гробници – вождовете Владимир Ил. Ленин и Георги Димитров. Преди последното „сбогом” с тези свети мощи на комунизма организаторите бяха предвидили церемониални мероприятия. За Георги Димитров, като деец от по-дребен братски калибър, се организира бърза визита в покоите на Владимир Илич. А за двамата наедно се устройва епохално посещение при Небхеперура Тутанкамон, египетския фараон, чиято мумия хилядолетия наред олицетворява копнежа на човечеството към безсмъртие… След като сгледата на балсамираните бъде надлежно отразена от световните медии, мумиите от най-нови времена да бъдат заровени, далеч от публичното внимание, нейде в недрата на забравата.

Зрелищно и кинематографично ала „Идиана Джоунс”, хрумването не постигна желаната популярност и заглъхна сред гуляйджийската възбуда в гнездото на младата демокрация –университетския клуб „Яйцето”. Беше в нейния бохемски период. Кратък се оказа и върхови позиции зае масовото озлобление.

Следвайки веянията на смутното време, партията на мумифицирания вожд взе разумното решение да го погребе като всеки смъртен, а не зорлем душата му да се мъчи, докато тялото му е на всеобща показ. Изпратена със съответните почести, сянката на вожда се оттегли от мавзолея и тогава да видиш ти какви рога навири простотията! Набързо превърна мраморния пантеон в обществен клозет, декорира го с нужникарски графити, гаври се вонливо.

Апропо, по фекалната тема в исторически ракурс французите също имат кое-що за споделяне. При един поколенчески сблъсък пак по повод паметник, младите в знак на протест по късни доби масово се изхождат под него. Като съмнало и старите съзряли аргументите им, организирано отишли с метли и лопатки и тихомълком ги почистили… Такива действия ние не коментираме, нямаме съответното сетиво.

Местните политически сетива в началото на 90-те се насочиха към въпроса – сега къде да го денем тоя мраморен сандък (е, саркофаг, де) на пъпа на демократичната столица (срам!) и дали пък за нещо полезно не може да послужи. Мернаха се някакви предложения – да се преаранжира като мемориал на времето с пясъчен часовник, който да отмерва пред силните на деня от „Дондуков” 1 и 2 тяхната преходност във властта. Не беше никак лошо като идея, напротив даже, но властта такива хич не ги кльопа и взе радикалното решение да гътне масива. Да го срине. Събра политическата махала на сеир, даже трибуни наоколо издигна за по-добра видимост като при средновековните екзекуции. Обаче пиротехниката им нещо се издъни (той и кранът до „1300 години България” се подпали, де), саркофагът се килна настрани и там инатливо се установи като за вечни времена.

Зрителите съобразно възгледите си наполовина се смяха, наполовина се тръшкаха от гняв.

В крайна сметка, когато има обществено- политическа воля нещо да се разруши – то става. Изравниха терена и понеже въображението на историческите екзекутори е в атрофирало състояние, никакъв белег не остана какво аджеба там е имало.

Упоменатите французи, като сринаха през революцията омразния на цял народ зандан „Бастилията”, повелиха: „Тук се танцува!” На терена на страданието да настане веселие. А и до ден днешен площадът на опразненото място носи името на Бастилията. Да не се забравя какво е имало там, да се помни завинаги…

А ние си изравняваме, за да забравим, и хубавичко затъпкваме, да не би някой вампир от миналото да възкръсне и да ни обезпокои като „тенците” на Радичков. Впрочем, тия самородни безсмъртници са упорито племе.

Например некой си бай Желчо, който се изровил изотдолу и се обозначил: Ето ме пак тук при вас, как живуркате?

– Как, бе бай Желчо? Нали те затрупахме? Нали хубаво те затъпкахме?

– Е, да, ама аз изпълзяяях!

Пълзящите спомени няма как да бъдат взривени, демонтирани, сравнени със земята. Затова тепърва радикалните изличители на материалната памет да преминат към нов подход. Или да оставят следите на мира или да потърсят някакъв по-интелигентен подход за приспособяването им към наличната среда. Ала, както се е сурнал стремглаво да събаря, изравнява и утъпква, решаващият фактор не дава признаци на вразумление. Хидрата е необезглавима.

В подобни случаи утешително си напомняме, че туй не е от днес, и преди е било. Че влечението към злоба и забрава ни е народопсихологическа обремененост и отърване няма.

Като се връщал от погребението на учения и общественик проф. Иван Шишманов, личност с удивителни заслуги за просвещението и европеизиране на младата държава България, бил покрусен как рядка тълпица го изпраща до гроба. Простакът забравя, отбелязва той, защото така му е по-добре, и защото си вади тръна от очите, като те извади тебе!

Абе, защо не издигнете на изравненото пред НДК една катерушка? Да има нещо. Хем да разказвате на хлапетията какво е било, що било по времето на Петостенния.

Може и да потанцувате там.

Още по темата

 1. Отворено писмо до скулптора Валентин Старчев Паметникът “1300 години България” – килърите в едно духовно покушение Абсурдна полемика - професионална общност срещу властово самочувствие и политическа арогантност!

  От
  Изображение на Светлин Русев
 2. Live Вижте как горя кранът от паметника пред НДК (ВИДЕО)

 3. Проф. Валентин Старчев: Паметникът пред НДК може да се реновира с по-малко средства, вместо да се премахва Решението част от композициите да се аранжират около Националния исторически музей е нелепо, смята авторът на монумента „1300 години България”

 4. Връщат лъвската фигура от войнишкия мемориал до НДК Моментът за реставрация на паметника „1300 години България“ отдавна е отминал, коментира столичният кмет Фандъкова

 5. Започна демонтажът на паметника пред НДК (СНИМКИ)

 6. Едно предизвестено духовно убийство Паметникът пред НДК не трябва да бъде разрушаван, смята големият български художник

  От
  Изображение на Светлин Русев

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (51)

 1. Вампири, таласъми, танцуват по налъми и разни идиоти, със скъсани килоти …!!! Танци по без пражки вълнуват сърца юнашки…!!! Буд Здоров.

 2. Миленке, ако нямаше хора като Методи Андреев много от вас (тези с подобно мислене) нямаше да знаят за безкрайните безчинстава на ДС и компания. Той има смелостта да казва истината, защото вижда, че звярът още не е умрял, а даже ражда отровни плодове!

 3. Приветствам! Всяка нова власт трябва да бута паметниците и заличава постигнатото от предишните. След 28 години преход е ред да се унишожат и създадените паметници по време на „демокрацията“. В кайна сметка идеалите се промениха и тези кичове от 90те загрозяват пейзажа. А защо не се отречем и от нафталиновите герои от националните борби за освобождение? Та нали не е имало турко робство? За какво освобождение са се борили тогава? Те по днешните стандарти са едни обикновени терористи… Радвам се, че България заличава с лека ръка своята история и памет. Ние не се учим от грешките си и не надграждаме постигнатото преди нас. Такава държава няма бъдеще!

 4. Има паметници за бутане, напр. на армията окупатор. От болшевизма трябва да остане само прах и пепел! Жалък е плачът на червената чума за т.нар. паметници. Добре, че никога повече няма да имате думата!

  1. Напълно подкрепям идеята. Освен тези паметници трябва да се сринат и паметната плоча пред американското посолство в памет на загиналите американски летци, които бомбардираха София и ред други такива, свързани с фашизма. Та нали фашизмът е световно зло, което погуби милиони през Втората световна война? Това означава, че трябва да се разграничим и от фашистите, които въвлякоха България във войната. Без тях нямаше да има „армия(и) окупатор“ и социализъм. Или това не е изгодно, понеже част от „демократите“ са техните деца и внуци? Или може би се идентифицираме с фашисткия режим, понеже е антипод на социалистическите движения?

   1. Шизоиде. Прави разлика между венен мемориал и културен паметник. Отделно прави разлика между загинали срещу и загинали за фашизма. Едното е забранено, а другото не в страната ни. Нормално при положение, че хора като теб не могат да разграничат едни паметници да са за шизоидния Н-то ъгълник да остане и в последствие утрепе някой скейтър.

     1. В това е драмата, Велемире. Културен паметник за годишнината от създаването на Българската държава. Исторически момент, който трябва да обединява нацията, а не да я разделя. По това време прабългарите не са се делили на червени и сини… Очуден съм, че не можеш да разбереш или усетиш сарказма ми в предишните коментари, а правиш впечатление на интелигентен човек. Нямам нищо против, ако този паметник беше заменен с по-добър на същата тематика: „1300 години България“, но това не се случи… И не е толкова важно как изглежда един паметник, а по-скоро посланието му към следващите поколения. Ако не се лъжа това е единственият паметник за годишнината от създаването на България и ние го разрушихме без алтернатива… Всички други исторически моменти в нашата история са оспорими и разделят населението на лагери… Това се видя и от коментарите,

      ПС: Живея в Норвегия и съм на 30 години, твърде млад и без тоталитарна обреминялост.

     2. Galkacyo, освен че си твърде млад, и че живееш в Норвегия, ти си и абсолютно бос по история. Няма да коментирам интелектуалните ти напъни, а само ще ти изложа факти, върху които, ако имаш мааааалко пипе да се замислиш. Тезата, че България е създадена през 681-ва година лежи върху един документ за мир, подписан между България и Византия. Истината е, че България е създадена дооста по-рано и всъшност след петнадесетина години трябва да честваме 1400 години от създаването. 1981-ва не е никаква кръгла годишнина, а и паметникът не беше никакъв паметник, а шестоъгълен пето……. Млад си още, не ги разбираш нещата, за това те съветвам, преди да втвърдяваш своята категоричност, да се допиташ до по-старите. Винаги има какво да науичиш!

   2. На грешен гроб ревеш болшевике. Аз нямам нищо против паметникът на американските убийци да бъде унищожен, но това не значи, че тези на червената чума трябва да съществуват!
    А по-голямо зло от болшевизма на този свят няма! За окупацията на България са виновни западните убийци, които ни хвърлиха в лапите на чудовището! Обаче идва Видовден и старите грешки ще бъдат поправени!

    1. Не преживявам особено „карарзиса“ на проблема с паметника, дори полемиката за болшевизъм, комунизъм, либерална демокрация и други подобни са доста далеч от интересите ми. Родил съм се малко преди „демократичните промени“ и по собствено желание избрах да не оставам в страната и бера плодовете на прехода и демокрацията по български модел. В едно съм сигурен обаче, България винаги търси някой друг за виновен и дори след като повечето от т.нар. „комунисти“ измряха все още търсим техните сенки за извинение. Колко „демократични“ правителства се сменяха по време на прехода? Е така ли не се намериха истинските „демократи“, които да променят статуквото? Или „демократи“ не могат да виреят по тези земи, те просто хленчат и търст извинения? Лесно се бута, а трудно строи. Парите за бутането на паметника можеше да бъдат инвестирани за поправка на тротоарите в центъра на София или други проекти… На 30 годишна „демокрация“ паметниците са й виновни. Това буди насмешка с детинската си наивност. Желая успех в начинанието цветни братя 🙂

     1. Избягалите нямат право на дума относно паметниците или каквото и да е било. Чакам да се приеме предложението ми да бъдат лишавани от гражданство живущите повече от 5 години в чужбина. Срок достатъчен за придобиване на висше образование завръщане в Родината. Нека си гледат тяхните държавици и да не ни мислят нас.

     2. Eх Felix:) ти ще ни направиш „stateless“, ще кандидатстваме по програмата на ООН (UNHCR) за убежище:) Просто ме досмешава колко си озлобен, а ако си и в политиката трябва да се пообразоваш малко. Сега мантрата е свободно движение на хора и капитал и няма значение дали това ти харесва или не. Всеки избира къде да живее. Аз все още плащам данъци в България и имам пълното право да се интересувам по кой път се движи страната. Ако коментарите ми те изнервят, не ги чети. И на малките деца е ясно, че премахването на паметника в този момент е да се разчисти площада пред НДК за председателството на ЕС. Сякаш това ще реши проблемите и гетото, в което се е превърнал центърът на София. Парите са получени от европейските фондове, мисълта за изпълнението е „демократична“. Та нали касичката в БГ е постоянно празна и 30 години не се намериха пари за това… Ако „демократите“ се бореха против социалистическото минало трябваше да лустрират всички политици с досиета, но не, това не им оттърва, понеже по-голямата част от ярките политически фигури са с картончета… Хайде със здраве и успех с потготвеното предложение:)

     3. Както ти писах по-горе – прекалено си млад за демонстрираната от теб категоричност. Принципът за свободно движение на хора не отрича отнемането на гражданство. Ще се движиш, като норвежец. Двугражданството е като двуженството или двумайчинството. Българите си живеем в България, драги. Глей си скапания емигрантски живот и не се прави на по-голям католик от папата! Ние сами ще се оправим. Ти вече си го направил, нали? Или те стяга под лъжичката, ама хем ти се иска, хем не ти стиска????

     4. Nqma zna’enie отнемането на гражданството от една държава не води автоматично до получаване на гражданство в друга такава. А и аз не съм против предложението да се отнеме българското гражданство на емигрантите, дори го приветствам. Не съм сигурен обаче, че това е възможно в условията на политическия модел в БГ, където определни партии разчитат на вота на изселниците в Турция… Хората без принадлежност към никоя държава се наричат „stateless“ и аз по принцип нямам проблем да бъда такъв. Съгласен съм с теб, че Българската история е съшита с „бели конци“ и някои дати, личности и събития не могат да се потвърдят с достоверна категоричност. Нека оставим на историците да постигнат консенсус по тези въпроси. Съгласен съм с теб, че съм относително млад, но това не е недостатък. Винаги съм готов да приема чуждото мнение и ти благодаря за съветите. Лек ден.

 5. Събориха се паметниците заводите и всичко в тази държава.Колко милиона лева се дадоха по архива на досиетата на комунисти и хора които не са между живите. Да бяха построили с тези пари училища и детски градини.Нека има хляб за фашистка Методи Андреев.

 6. ДА!!! Този Хвърчащ 5-то Х…ник не е паметник, а грозно видение и позор за нашето поколение. Като Вампир в тъмнината плаши децата…!!! Буд Здоров.

 7. Георги Димитров агитира неуморно и с всичкия си авторитет за македонски народ, за македонски език и за отцепването на пиринска македония от България. Е, няма как българските русофили да не тъгуват по мавзолеят му.

  1. E, ся рубин ни каза да ги признаем и като евроатлантически партнери го послушахме… и другите ни партнери ни поздравиха.

 8. Това което махнаха и пратиха на бунището на историята не беше нито паметник, нито сграда, дори нямаше акт 16. Беше грозоно и толкова. Това грозилище разделяше и продължава да разделя народа ни, така като го разделят паметниците на руските окупатори пръснати по нещастната ни земя.

 9. Едно грозно творение по-малко. Радвам се, че ще възстановят пак войнишкия паметник на първи и шести полк. Ще докарат величествения лъв, дето сега е пред Военно-историческия музай. Сега дано скоро махнат и паметника на Съветската армия-окупаторка с грозния, високо вдигнат шмайзер. Ако на комунистите им се свиди – нека си преместят шмайзера където искат. Никой няма да им пречи при местенето.

 10. Бабе, кой предаде Левски, Ботев и осра своите килоти, ?… лично вие драги идиоти…!!!

 11. ОТ СТАТИЯТА ТЕЧЕ НЕПОНОСИМ АРОМАТ НА БЛАТНИ ИЗПАРЕНИЯ В СТИЛ КЪСЕН СОЦИАЛИЗЪМ ПОРАЖДАЩИ ГАДЕНЕ..ЧОВЕК ПРОСТО СЕ УСЕЩА ПОТЪНАЛ В НАРКОТИЧЕН ТРАНС . И ВСИЧКО ЗА ЕДИН ,НАДЯВАМЕ СЕ ЗАВИНАГИ ОТМИНАЛ СВЯТ .КАКВА Е ЦЕЛТА НА ПОДОБНИ ПИСАНИЯ ?ОТГОВОРЪТ НЕ Е ТРУДЕН – ДА СЕ ДЪРЖИ БУДНО БЪЛНУВАНЕТО ПО “ ЩАСТЛИВИТЕ ГОДИНИ “ НА СОЦИАЛИЗЪМА И НЕГОВИТЕ ТВОРЕНИЯ ?
  И ОЩЕ НЕЩО .-НЕКА АВТОРЪТ НА ЖАЛНО ОПЛАКВАНАТА ТВОРБА ,КОЙТО ОЩЕ Е ЖИВ И ЗДРАВ НЕ ГУБИ КУРАЖ И МОЖЕ СКОРО ДА НИ ЗАРАДВА С НОВА ТВОРБА

 12. Мимоза, Съветската Армия нацизма победй, Паметника не ще пипнеш и на сън дори , а и
  самият Боко не ще да позволи…!!! Буд Здоров.

  1. Много по-вероятно е Борисов да издигне 140 метров паметник на Путин пред НДК, отколкото да падне малко камъче от паметника на Червената армия. Също така е много по-вероятно чинията на Бузлуджа да литне, отколкото „Лукойл-Нефтохим“ да почне да плаща данък печалба.

 13. Не е творба, а блудкава чорба…!!! Къч на мустакатата Людмила грозотата си с похотливи идеи да компенсира…!!! На тоз Хвърчащ 5-ти Х…ник да кацне , па да викне, ..“.това е творчество и красота, дето липсват на света .“…!!! Буд Здоров.

  1. Много претенциозен си , десетина пъти си се изпразнил тук , във форума , а и съмишлениците ти също , обаче ефектът от плюнките ви е обратен на търсения от вас – ще се помни , че вие сте унищожавали паметници – както се помни ,че идеалите /хитлеристите/ на бащите и майките ви са се радвали и одобрявали изгарянето на книги на площадите . Отделно , че във времето , в което сте на власт след 1989 г. , няма създадено нищо значително и полезно за българската нация – основното ви постижение е мизерията и съсипията на всички основни области на живота – здравеопазване , образование , земеделие , индустрия , съдебна система , армия и т.н.

 14. На тази червена вампирясала кокошка кой и даде трибуна ? Докато не остане нищо правено от комунисти и техните лакеи и в тяхна прослава ? Вижте севернокорейските си другари , нямат какво да ядат но пък всеки ден ракети изпробват и плашат гаргите ! Това е типичен пример за комунистически идиотизъм ! Затова другари на вас пари и власт за нищо на света не трябва да ви се дават !

 15. Онова зад оградата паметник ли беше? Не успях да видя зад нея. Но вместо катерушки защо да не върнем предишния паметник, за да почетем и „оная“ памет?! А вярно, няма как да го върнем понеже е изравнен със земята. Барем в мизея на фашистко-монархическото изкуство да го бяхя пратили. Ама то няма такъв

 16. След петокрилния паметник е редно да се помисли още за:
  – паметника на кобурга в Парка на свободата
  – имената на улици паркове, площади и булеварди, свързани кобургската династия
  – паметниците, свързани с червената армия освободителка

 17. На хора като великия академик Русев, които са си изкарвали прехраната с рисуване на портрети на Людмила Първа, да не им се дава думата. Тях склерозата ги мъчи от млади години още. Наистина трябва да се помисли за премахване всякакви тежнения към Кобургската династия.

 18. Nслаба статия. Ожеше просто да попита кога ще събаряме и комунистическото ндк.

 19. Galkacyo – има 1 проблем в коментарите ти. Опитваш се да обясниш на простия народ, колко е прост. Но прост човек може ли да разбере, че е прост? Отговора е: Не, не може.
  За съжаление, простия народ, избира прости управници, които вземат прости решения, водещи до простовати резултати. За да разбереш това, не трябва да си прост…
  Оттук нататък – комунисти, фашисти, ционисти, нарцисисти, мотоциклетисти или пианисти, винаги ще има някой селски фишек, на който няма да му хареса, че са му наложили ЦИВИЛИЗАЦИОННО ПРАВИЛО (като да кажем да спазваш ограниченията на скоростта по пътя) и ще плюе наляво и надясно. И понеже комунизма е твърде напредничав, простия селяк няма как да го разбере.

  А на малоумника nqma zna`enie мога да кажа само едно – България е на това положение, защото все има такива „стари“ като тебе, които вместо да четат и да се научат, си мислят че знаят всичко.. Има толкова по-успели от теб ДЕЦА!!! ДА ДЕЦА!!! На по 16-20 години. А ти и на 100 да станеш, няма да си разбрал, защото си тъп!!!

 20. Трябва да се сложи една дата, примерно 9.септември 1944 година, след която всички борци за народна свобода да се обявяват за терористи. Не може героите, разхождали бременната американка из Македония да се слагат наравно с турците, поставили бомба в купето за майки с деца във влака преди да влезе в тунела. Трябва да има разлика и между народните партизани, финансирани чрез Никола Вапцаров, Цвятко Радойнов и други и платените скачащи по митингите на СДС с викове: „Кой не скача е червен!“

   1. Истинските евроатлантици и тарикати бяха на митингите на бкп. Като плевнелиев.

    1. Този руски трол съвсем изтрещя. Започна да отговаря сам на себе си.

     1. Но с факти.
      Гадно за евроатлантическите олихофрени, а?!

 21. Още ученичка, с мустак като горичка, Людмилка бе хвърката птичка.Най обичаше „Бамбука „като място срещу скука…!!!.Буд Здоров.

 22. Още един фосил се включи в еремиевия плач за Пето…. Ние ще танцуваме там, а вие може да си поръчате там панахиди. Всeкиму своето. Впрочем паралела с Бастилията: гузен негонен бяга.

 23. Дали точно в. Труд и драскачите му, готови на всичко и за половин сребърник, могат да бъдат морален коректив по какъвто и да е въпрос?

  1. Е, за труд е дискусионно, но за евроатлантическият олихофрен, партийният активист и лъжец плевнелиев е сигурно, че не може. Както и за тролещите му eвроатлантически фенове.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.