Сектор „Б“ остави „Левски“ без публика в Европа

Изключително тежка санкция наложи УЕФА на „Левски“. Тя засяга следващото домакинство на „сините“ в Европа, което ще бъде пред празни трибуни. Освен това клубът ще плати и глоба в размер на 57 000 евро.

Причина за крайните мерки от страна на европейската футболна асоциация е издигането на знамена със забранени нацистки знаци от група привърженици по време на двубоя реванш от Лига Европа с „Марибор“, разкриха от „Георги Аспарухов“. От Нион са взели решението след обстойно разглеждане на доклада на делегатите от двубоя в София - литовеца Паулиус Малзинскас и израелеца Тамир Гилат.

„Това наказание идва след първото, произнесено след мача в Словения на 14 август - се казва в официалното съобщение на „Левски“. - Тогава дисциплинарната комисия на УЕФА наложи наказание на „Левски“ сектор „Б“ да бъде частично затворен и покрит със знаме на УЕФА "Не на расизма", както и емблемата на европейската футболна централа в следващия домакински мач на клуба в европейските клубни турнири. Новото по-сериозно наказание пък дойде след предупреждение от страна на УЕФА, че ще разгледа подробно описаните знамена със забранени нацистки символи, издигнати в сектор „Б“.

Сайтът на „сините“ публикува и кадри на въпросните символи, които са донесли тежките санкции на 26-кратните шампиони. На тях се вижда знаме с емблема от Втората световна война на нацистката 1-ва СС дивизия "Лайбщандарт СС Адолф Хитлер", флаг с келтски кръст и такъв с нацистки орел, държащ клубната емблема на „Левски“ вместо свастика.

В същото време тимът на Люпко Петрович продължава да се готви за неделното гостуване на „Славия“ от 4-ия кръг на първа лига.

„Приемам го като нормален мач от първенството, няма нищо по-специално – обясни бившият футболист на „белите“ и настоящ бранител на „Левски“ Димитър Пиргов. - Победата над „Лудогорец“ ще ни вдъхне допълнително увереност и спокойствие. Надявам се и феновете да ни подкрепят и да бъдат по-многобройни от срещата с „орлите“, за да вървим заедно напред.“

Коментари

Задължително поле