Семейство с 4 деца избра САЩ заради хокея

9-годишният Иван бе избран за бъдеща звезда на НХЛ

Семейство Хараланови емигрира в САЩ преди около година и половина. Решават да напуснат България заради хокея. И двамата им синове – 12-годишният Милчо и 9-годишният Иван започват да се занимават с хокей от ранна детска възраст.

„Хокеят в България не е най-типичният национален спорт, но въпреки това детските школи в момента подготвят отлични хокеисти. Много деца и юноши се реализират успешно в държави с традиции в този спорт“, разказа пред „Труд“ бащата на момчетата Иван Хараланов.

И двамата му сина имат хокейни постижения както в България, така и в САЩ. Малкият Иван бе избран за "Бъдещата звезда на мача" на срещата от Националната хокейна лига на САЩ и Канада между "Чикаго Блек Хоукс" и "Ню Йорк Айлендърс" на 20 януари.

„В зала „Юнайтед Център“ Иван поздрави целия отбор "Чикаго Блек Хоукс" и се строи начело с тях за химна. На загрявката преди мача, той посрещна и изпрати всеки играч отново. Изживяването бе вълнуващо - както за него, така и за цялото ни семейство. Организаторите се бяха постарали много: в съблекалнята имаше персонално място с неговото име.“, разказа таткото Иван.

9-годишният Иван се запалил по хокея покрай батко си Милчо. Едва на 3 годинки постъпил в детската школа на Хокей Клуб „НСА“. По същото време се срещнал и с класическата китара, като дори научил нотите преди буквите.

„След първите стъпки в китарата при батко Милен, имахме удоволствието да бъде ученик в класа на маестро Росен Балкански. Макар че хокеят заемаше по-голяма част от свободното му време - винаги „заделяше“ време и за китарата.“, споделя баща му.

Иван е момченцето от клипа „Дяволският град“ на 100 кила и Дичо, играе и в ролята на Ръсти в осми епизод на „Секция „Нула“ и синът на Течо в българския „Роза Дамасцена“. Освен в киното Иван има няколко участия и в радио „Христо Ботев“ и в „БГ Радио“.

По-големият му брат Милчо с нищо не му отстъпва по сценични и спортни прояви.

Милчо започва да играе хокей в детската школа към хокей клуб „НСА“. Освен хокеист, в България той е и отличен баскетболист в ЦСКА и футболист във ФК „Люлин“. Музиката е другата му голяма страст. „Любовта към ксилофона и барабаните го отведе при едни от най-добрите преподаватели в София: г-н Арсов, г-жа Ани Гитева и г-н Деян Александров (бивш барабанист на група „Епизод“)“, разказа бащата.

При пристигането на семейството в САЩ Милчо е приет в отбора на Chicago Bruins, където играе и до днес. Още през първата година в САЩ успял да достигне до сребърното ниво в отбора. „Надявам се, че догодина ще е в златното. Очаквам и той да бъде номиниран за бъдеща звезда.“, споделя Хараланов.

За сценичните и спортните прояви на децата си, както и за културни и спортни събития на българската общност в Чикаго Иван Хараланов разказва в блога си Haralanov.com.

Там той е описал как българите зад граница са отбелязали 120-та годишнина от гибелта на Алеко Константинов в Чикагския университет, разказал е за откриването на българската секция в библиотеката на Маунт Проспект, САЩ, както и за Фестивалът на българската култура в Чикаго.

Девойките също имат сценични прояви

Най-голямото от четирите деца в семейството е кака Петя, която свири на пиано от 4-годишна. Минала през всички добри школи в София, като най-големите ѝ успехи в България са последният ѝ клас в Централната Музикална Армейска Школа, в класа по пиано на г-жа Антоанета Василева. Петя била и балерина в „Балет Ева“.

Първата година в американското училище тя била пълен отличник и дори взела две години в една. В момента е шампионка в училищния отбор по тенис, свири в няколко оркестъра, като перкусионистка. Спортът на Петя е „таекуон-до“ - има над 10 награди от щатски състезания до момента.

Най-малкият член на семейството е Марийка. „В момента е на 3 годинки и половина, но е много артистична. Тя е звезда в американските групи и в българското ѝ училище в САЩ“, разказа баща ѝ Иван.

Коментари

Задължително поле