Снишаването на орела

МЗХГ: 4000 горски пазят държавните гори денонощно Колите на всички стопанства са оборудвани с GPS и във всеки един момент се знае къде са дежурните екипи

ЕС застана срещу решението на Косово за създаване на собствена армия

Протест срещу присъдата за убийството на варненския балетист на пътя

Вижте най-ярката комета за 2018 г. (СНИМКИ и ВИДЕО)

Познавате ли този грабител? (СНИМКИ) Нападнал жена в Шумен

Спипаха трима рецидивисти след грабеж и отвличане в столицата

Откриха нарушения в 17 обекта на стоковия базар Илиянци

Ненов Димов: През 2020 г. ще има регламент за отоплителните уреди на твърдо гориво

Авария остави без ток град Септември и шест села в общината

Приказни пътешествия с коледен автобус зарадваха стотици деца в Търново

Нено Димов: През 2020 г. се предвижда въвеждане на регламент за подмяна на уредите на твърдо гориво с по-екологични

Принц Хари и Меган Маркъл споделиха непоказвана снимка от сватбата си

Столтенберг: НАТО ще преразгледа ролята си в Косово

Министър Кралев инспектира реновираната зала „Раковски“

Семинар с банкнота от 1 млрд. и състезание по банкиране доведе първите 120 кандидат-студенти в свищовската стопанска академия

В Стопанската академия „Д.А.Ценов“ в Свищов се проведе петото национално състезание по „Банкиране, финансиране и бюджетиране“. Състезанието, което продължи два дни, за първи път протече под формата на пряка междуучилищна конкуренция на водещи звена от системата на професионалното обучение е страната като участниците в продължение на месец разработваха регионален бизнес проект финансиран с банков кредит и собствен капитал. В конкуренция между 32 отбора от 15 градове на България, представляващи 18 средни училища и гимназии до втория етап от състезанието достигна по един отбор от направленията, носещи името на търговска банка-партньор при организацията на форума.

В направление Банка Пиреос България първо място зае отбор от Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев”, гр. Благоевград в състав Ани Атанасова Стоянова, Антония Малинова Митушева, Валентина Василева Тупарова, Франческа Стефанова Анри с ментор студентката от спец. „Финанси” в Свищов Виктория Ташева. В направление Банка ДСК първо място зае отбор от Финансово-стопанската професионална гимназия „Васил Левски”, гр. Монтана в състав Кристина Димитрова Петкова, Кристина Ангелова Аврамова, Стефани Илиева Герасимова и Виктория Николаева Христова, с ментор студентката от спец. „Финанси” Ани Ангелова. В направление УниКредит Булбанк първо място зае отбор от Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски“, гр. Добрич в състав Веселина Галинова Илиева, Виктор Венциславов Господинов, Есин Билгин Халил и Михаела Христова Михайлова, с ментор ментор студентката от спец. „Финанси” Дарина Стефанова. В направление Общинска банка първо място зае отбор от Националната търговска гимназия, гр. Пловдив в състав Катерина Георгиева Тинева, Доника Светозарова Митева, Станислав Петков Стоянов и Петя Христова Шанкова с ментор студентката от спец. „Финанси” Екатерина Ангелова. В направление Райфайзенбанк първо място зае отбор от Средното училище за европейски езици „Свети Константин–Кирил Философ”, гр. Русе в състав Радина Валериева Великова, Михаела Велинова Омарова, Даниела Миленова Хвърчилкова и Моника Цанкова Цанева, с ментор студентката от спец. „Финанси” Ирена Тодорова. В направление ТБ ОББ първо място зае отбор от Езиковата гимназия „Пейо Яворов“, гр. Силистра в състав Александър Росенов Николов, Кристиян Емилов Василев, Кристиян Емилов Дуницов и Никола Валериев Вълев, с ментор студентката от спец. „Финанси” Ивета Денкова.

Всички ученически отбори бяха отличени на финала на първия ден със специални награди в категориите: отличие на катедра „Финанси и кредит” за най-добра кредитна обосновка; отличие на Фондация „Проф. д-р Минко Русенов” за най-рентабилен бизнес проект; отличие на магистърска програма „Финансов мениджмънт” за най-добри презентационни умения; отличие на магистърска програма „Банков мениджмънт” за най-оригинална бизнес идея; отличие на магистърска програма „Финансово управление в публичния сектор” за най-добра регионална идентичност; както и отличие на магистърска програма „Инвестиционен мениджмънт” за най-добра оценка на пазарната среда. Всеки ученик получи като подарък и катедрен календар и тефтер за 2018 г., а учителите бяха наградени и с лично копие от летописа „Свищовска финансова школа“, отпечатан тази есен и посветен на историята, традициите и юбилейните чествания на 65-годишнината от създаването на 7 април 1952 г. на първата българска академична катедра по финансови науки – катедра „Финанси и кредит“ при СА „Д. А. Ценов“

Участниците в първия етап от състезанието бяха приятно изненадани в края на първия ден с организираното антично академично тога парти, където в среда на конкуренция на дансинга възстановчици от Първи италийски легион към Съвет по туризъм – Свищов организираха викторина с въпроси от историята на римската империя.

В началото на втория ден от състезанието класираните шест отбора изтеглиха жребий и представиха своите бизнес проекти пред жури от състава на катедра „Финанси и кредит“ с председател проф. Андрей Захариев, ръководител на катедрата. В резултат на защитата на бизнес проектите и техните кредитни обосновки, с мощна подкрепа и одобрение с ръкопляскания от публиката и останалите участници, безапелационно първото място завоюва оборът от Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев”-Благоевград с капитан 12-то класничката Франческа Стефанова Анри.

sa2Отборът-победител получи парична стипендия от 1000 лв., осигурена от основния спонсор на състезанието Банка Пиреос България, както и почетния медал „SOLIDUS: SALUS ET GLORIA”, изготвен чрез отливка на реплика на най-големия открит в историята златен медальон от времето на източната римска империя и поръчан за възстановяване в тираж от само 20 бр. за честванията през тази пролет на 65-годишнината на финансовата катедра.

В допълнение на състезанието през първия ден присъстващите 23 учители, водачи на отбори, взеха участие в научен семинар „Инвестиции в благородни метали и оценяване на фирми“, включващ публични защити на две дисертации на докторанти от финансовата катедра. През втория ден от форума катедра „Финанси и кредит“ и „Общинска банка“ АД, чрез финансовия си център в Свищов, проведоха сертификационен семинар на тема „Валути и защита от фалшификации“ на който семинар учениците и техните учители за първи път държаха в ръка банкнота с номинал 1 млрд. (отпечатана от централна банка на съседна държава) и получиха надлежни указания за основни техники за разграничаване на истински от фалшиви банкноти.

В резултат на участието си в състезанието всички 120 средношколци направиха регистрации в онлайн системата за кандидатстване в свищовската академия и добиха статут на официални кандидат-студенти, избрали като първо желание специалност „Финанси“ за прием 2018/2019 г. Така с първия ден на декември и официалния старт на кандидат-студентската кампания за приема през 2018 г. всички участвали в банковото състезание средношколци дадоха своя ясен вот на доверие в качествата и репутацията на едно от трите основни и водещи висши икономически училища у нас – Стопанска академия „Д. А. Ценов“ в Свищов.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.