СЗО вещае поредна вълна на COVID-19 (обзор)

За пръв път от 7 седмици има глобално нарастване на случаите

Призовават страните да не разхлабват мерките

Пандемията нямало да бъде преборена до края на годината

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за задаващата се поредна вълна на COVID-19 на фона на последната статистика, показваща нарастване на новите случаи на коронавируса след няколкоседмично затишие, предаде Ройтерс.

От СЗО отчитат, че през последните седем дни броят на новозаразените в цял свят се е увеличил, което се случва за пръв път от седем седмици. “Налага се да отправим сериозно предупреждение към всички ни, че този вирус ще започне да се разпространява с нова сила, ако му позволим. А ние не можем да го допуснем”", каза Мария ван Керкхове, технически ръководител на СЗО за борбата с COVID-19.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус коментира, че увеличаването на случаите е “разочароващо, но не е и изненадващо”, и призова отделните страни да не разхлабват ограниченията. “Все още е твърде рано държавите да разчитат единствено на ваксинационните програми и да се откажат от останалите мерки”, подчерта Гебрейесус.

А Майк Райън - водещият експерт на СЗО за извънредните ситуации, попари надеждите за скорошно преборване на пандемията. Райън посочи, че глобалната борба срещу коронавируса сега е в по-добро състояние, отколкото преди десет седмици, когато все още не бяха започнали ваксинационните програми. “Но все още е рано да се каже, че вирусът е под контрол”, предупреди той. И допълни, че е твърде рано и нереалистично да се мисли, че до края на 2021 г. светът ще е приключил с коронавируса. “Все пак има данни, че ваксините започват да оказват влияние върху разпространението на вируса”, увери Райън.

По данни на СЗО от днес през последното денонощие по света са регистрирани над 347 000 новозаразени. Общият брой на случаите от началото на пандемията доближава 114 милиона.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят