СЗО: За последния месец заразените с коронавирус са повече отколкото през първите шест месеца на пандемията

Шефът на СЗО Тедрос Гебрейесус

Броят на случаите на коронавирусна инфекция, открити през последния месец, е по-висок, отколкото през първите шест месеца на пандемията. Това съобщи на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус.

„За четири седмици са съобщени повече случаи на COVID-19, отколкото през първите шест месеца от пандемията“, каза той. „В Европа и Северна Америка болниците и отделенията за интензивно лечение се пълнят или вече са пълни“, каза той.

Главният изпълнителен директор обърна внимание на „добрите новини за изпитанията на ваксини“ срещу коронавируса през последните дни. Това „дава надежда за края на пандемията“, каза той. В същото време според него е необходимо „да продължим да използваме съществуващите инструменти [за борба срещу COVID-19], за да прекъснем веригите на предаване и да спасим животи“.

Както подчерта ръководителят на СЗО, пандемията от коронавируса е напомнила на човечеството за тясната връзка между „хората, животните и общата планета“. „Невъзможно е да се защити и насърчи човешкото здраве, без да се обърне внимание на здравето на животните и околната среда“, заяви той. В тази връзка Гебрейесус отбеляза необходимостта от обединяване на усилията на световната общност в борбата срещу нарастващата устойчивост на патогенни микроби към лекарства. Тази задача ще бъде решена от група на високо ниво, която включва СЗО, Организацията за прехрана и земеделие на ООН и Световната организация за здравето на животните, както и представители на правителствата и частния сектор на редица страни, каза той.

Както беше обяснено в щаба на СЗО в Женева, това е партньорство, което има за цел да „катализира глобалното внимание и действия“ и „да предупреди за катастрофалните последици“ от нарастващата устойчивост на патогените. Международен панел на високо ниво ще направи оценка на най-добрите практики в борбата с антимикробната резистентност в световен мащаб, регионално и национално и ще предостави политически и законодателни съвети относно качеството на такива лекарства.

Коментари

Задължително поле