СЗО: Маските не спират пандемията

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейсус.

Здравните експерти прецизираха препоръките си

Задължителното им носене може да доведе до по-голям дефицит

Ограничителните мерките да се разхлабват постепенно

Световната здравна организация (СЗО) коригира позицията си по отношение на носенето на предпазни маски като мярка срещу разпространението на коронавируса, но се въздържа да препоръча задължителното им поставяне на публични места.

Досега СЗО препоръчваше маски само за медицинския персонал и тези, които са заразени с COVID-19. Но вече смята, че е препоръчително те да се носят от всички хора в страни, в които другите превантивни мерки като често миене на ръце и спазване на социална дистанция, не са приложими.

За да бъде овладяна пандемията от коронавируса не е достатъчно само носенето на предпазни маски, обяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейсус. „Няма грешен или верен отговор. Само маските няма как да спрат пандемията - страните трябва да продължат да откриват, тестват, изолират и лекуват всеки случай на заразен, както и да проследяват хората, с които той е бил контактен”, допълни Гебрейсус.

Той посочи, че държавите могат да обмислят използването на маски на обществени места, когато другите мерки за предпазване - хигиена или социална дистанция, са трудни за спазване поради липса на вода или лоши условия на живот.

Същевременно Гебрейсус предупреди, че масовото носене на маски, ако хората бъдат задължени да го прилагат, може да доведе до още по-голям недостиг на защитните средства за здравните работници, които са на първа линия на битката с COVID-19, като и за инфектираните.

Генералният директор на СЗО освен това препоръча на страните по света да не бързат с отмяната на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. А шефът на програмата за извънредни ситуации на СЗО доктор Майкъл Райън уточни, че отмяната на блокадите трябва да става постепенно.

„Карантината в много случаи е доказала ефективността си за предотвратяване на заразата”, каза Райън. Той призна, че тази карантина от друга страна води и до сериозни икономически последици и затруднения, но подчерта, че „вероятно ще е лоша идея да се отменят всички ограничителни мерки едновременно”. Това трябва да става стъпка по стъпка, при това успоредно с анализ на данните, укрепване на здравните системи за избягване появата на нови случаи и масово тестване, обяви Райън.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят