СЗО: Рано е да се предскаже кога ще затихне коронавирусната епидемия

СЗО

Все още е прекалено рано, за да се предскаже кога ще настъпи краят на епидемията от новия коронавирус, появил се в Китай. Това заявиха от Световната здравна организация, предаде БТА.

Тедрос Аданом Гебрейесус, ръководителят на СЗО съобщи, че броят на случаите на зараза с новия коронавирус в Китай се е стабилизирал, но предупреди, че на това очевидно забавяне в разпространението на епидемията, трябва да се гледа изключително предпазливо, предаде БТА.

Главният учен на СЗО Сумая Сваминатан пък каза, че четири потенциални ваксини за новия коронавирус са били разработени и тестовете с тях могат да започнат до няколко месеца. Изпитанията на една или две от най-обещаващите ваксини ще могат да започнат върху хора до три или четири месеца, поясни той. Експертът обаче припомни, че отнема една година или година и половина преди ваксината да може да е на разположение за по-широка употреба.

В допълнение няколко съществуващи медикамента ще бъдат изпитани, за да се види дали могат да бъдат използвани в лечението на новия коронавирус, кръстен вчера Covid-19, каза още специалистът.

Коментари

Задължително поле