На 4 април 2020 да почерпят

Нови занимания за Рибите, Лъвовете могат да получат заем – Дневният хороскоп на Алена

Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

Сигналите до Спешна помощ в празничните дни са два пъти повече

Поради спецификата на празнуване на нашия народ празничните смени са много по- натоварени от регулярните, а сигналите до Спешна помощ обикновено са два пъти повече. Тези дежурства при нас са очаквани с голяма доза притеснение“. Това каза по БНР доктор Делян Георгиев, началник смяна в „Спешна помощ“ – София.

Той разказа, че под въздействие на алкохол хората правят немислими неща като например да скочат от прозореца с чадър, за да видят дали ще се приземят меко. Има и много битови конфликти.

„Ние сме свикнали да работим на график, за който няма значение дали е празник, или е делник. Разбира се, като всички български граждани си честитим празника помежду си по радиостанцията, но за трапези няма време. Екипите нямат време за никаква почивка. Постоянно се пътува от адрес на адрес, от случай на случай, в една непрестанна борба с болестите, с травмата, със смъртта. Това е една постоянна надпревара, която не знае нито празник, нито делник. Лекарите като едни борци за живота не могат да почиват. Битката е вечна и ние вечно участваме в нея, без значение дали е празник. Най-великото усещане, което един лекар може да изпита, е когато победиш – победиш смъртта, помогнеш на някой. Само ние си знаем какво ни коства това, но в същото време няма как да не изпиташ вътрешно удовлетворение и радост, защото, в крайна сметка, това е нашата цел“, обясни д-р Георгиев.

Недостигът на кадри е в цялата система, но се усеща най-силно в спешните звена, сподели още специалистът.

„Не само в София, но при нас е особено ярко изразен този недостиг поради мащабите на града. Има изчисления на Световната здравна организация колко екипа се полагат според броя на население за дадена територия. За София това изчисление е, че на смяна трябва да работят 60 екипа. Това не се е случило много отдавна. Екипите само за града варират между 15-20, максимум. Смъртта на пациентите е ежедневие. Отделно ходим при хората в тяхната работна среда – на улицата, в полето, във фабриката. Нямаш удобствата на кабинета и на болничното заведение. Нашите лекари се сблъскват с всичко“.

Екипите на Спешна помощ са класифицирани като трета категория труд за разлика от полицията и пожарната, подчерта Георгиев.

Държавата би трябвало да промени стратегията си по отношение на завършващите лекари и спешна помощ. В Турция например всички студенти, които завършват медицина, трябва да работят в спешна помощ 2 години, за да могат да имат право да практикуват професията. „Това е една страхотна школа, която турските лекари получават допълнително“, каза той и обясни, че работата в „Спешна помощ“ спомага за придобиване на широка медицинска култура поради разнообразието на третираните случаи.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.