Силяновска към новия български посланик: Време е за развитие на добросъседските отношения

Президентът Гордана Силяновска Дъвкова прие днес акредитивните писма на новоназначения посланик на Република България Желязко Радуков, съобщава македонският сайт Zoom.com.

На церемонията по връчване на акредитивните писма президентът Силяновска пожела на посланик Радуков топло посрещане и успешно изпълнение на важната му дипломатическа функция в посока насърчаване на отношенията и сътрудничеството в положителна насока, която да допринесе за сближаването на двете страни държави и граждани.

Президентът Силяновска  подчерта, че отношенията между двете страни за съжаление не са на желаното ниво и не са подходящи за държави, които са непосредствени съседи и съюзници в НАТО, едната от които е член на Европейския съюз, а другата е кандидат за членство със силен ангажимент за интеграция в ЕС.

„Необходима е промяна в подхода чрез развиване на взаимоотношения и създаване на положителна разлика. В този смисъл аз, като президент на всички граждани на тази страна, изразявам своето очакване и надежда, че Вие, уважаеми посланик, ще работите за развитие на сътрудничеството в области от взаимен интерес с акцент върху предизвикателствата на ежедневието и бъдещето, “, каза президентът Силяновска,  като насърчи посланик Радуков да работи директно както с институционалните, така и с други заинтересовани страни в македонското общество: гражданския и бизнес сектори, културни, научни и образователни институции, медии.

„Оценяваме изключително важния и сложен процес на диалог, който предполага сближаване, изграждане и подхранване на приятелство, чрез взаимно уважение на две съседни европейски държави и в този смисъл считам, че зачитането на достойнството, ангажиментите към европейската интеграция и добросъседските отношения са напълно допълващи се и взаимни интереси на двете страни“, каза президентът на Република Северна Македония.

На церемонията по връчването на акредитивните писма посланик Радуков оцени, че мисията му започва при особено извънредни обстоятелства, като посочи, че опустошителните последици от войната в Украйна, кризата в Близкия Изток, последиците от пандемията, политическата и социалната поляризация на глобалната общност ни излагат на риск.

„Най-добрият отговор, казахме през годините, е да се обединим срещу всяка една заплаха за сигурността. Досега всички сме доказали, че стойността на това да бъдем силни и заедно в лицето на агресията и трудностите е това, което е ценно.

Заради ежедневните турбуленции в двустранните ни отношения, ние сякаш забравяме, че нашите две страни са съюзници в най-мощния политически и военен съюз. Съвместното членство ни донесе безброй ползи. Ние обаче не го получихме безплатно.

Страните ни са платили и ще плащат необходимата цена, за да бъдат съюзници с всички наши партньори, но и помежду си“, каза посланик Радуков, който посочи Коридор № 8 като проект, който е важен не само за сигурността на двете страни, но и за  Алианса.

„Като такъв той е далеч от всеки друг аспект на нашите двустранни отношения и значението му не трябва да се подценява нито от цивилна, нито от гледна точка на сигурността, нито от военна гледна точка“, каза посланик Радуков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа