Симеон Дянков харесан от Прокопиев за шеф на БНБ

Лобирането за поста управител на БНБ пред властовата коалиция вече започна, а ключови лица от “Продължаваме промяната” лансират и бившия финансов министър Симеон Дянков.

Процедурата за избор на гуверньор активно се коментира в кулоарите на парламента

Номинацията ще e ясен знак за ново разминаване между “Дондуков” 1 и 2

Задочни спорове с Европейската централна банка

Бившият финансов министър Симеон Дянков е бил харесан от медийния и енергиен олигарх Иво Прокопиев за гуверньор на Българска народна банка (БНБ), а лансирането му пред участниците новата властова коалиция на “Промяната” започнало през сегашния финансов министър съпредседател на Продължаваме промяната” и министърът на иновациите Даниел Лорер. Това признаха пред “Труд” депутати от управляващото мнозинство, но отбелязаха, че другото име, което се спряга за поста е Валентин Михов, който също е близък до Прокопиев, но “има по-приемлива професионална кариера”.

Името на Дянков е изненада за кулоарите на парламента, където опциите при старт на процедурата за гуверньор на БНБ до сега бяха три - с номинация на Михов, на досегашния гуверньор Димитър Радев и евентуално на Любомир Карименски от ИТН, който обаче оглави бюджетната комисия и евентуално може да получи пост в КФН.

Народни представители припомниха близостта на Дянков с Прокопиев при разкритията в медиите около КТБ и как финансистът е живял в един от апартаментите на Прокопиев на столичната ул. “Доспат”.

Евентуална кандидатура на Дянков от властовото мнозинство на “Промяната” ще е сигурен знак за разминаване на Кирил Петков и Асен Василев с Румен Радев, който одобрявал работата на Димитър Радев в БНБ. Депутати с многогодишен опит припомниха задочните спорове, които Дянков водеше с Европейската централна банка като министър на финансите. И запитаха какъв би бил резултатът от преговорите с ЕЦБ за еврото, например.

Процедурата за поста все още не е стартирала в народното събрание, но предвид факта, че мандатът на Димитър Радев изтече още миналото лято, трябва да започне скоро. След избора, управителят на БНБ полага клетва пред парламента.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси