Синодът няма да канонизира Левски

НФСБ настоява Апостола да бъде обявен за светец

През 1996 г. алтернативният синод канонизира Йеродякон Игнатий

Националният изпълнителен комитет на партия “Национален фронт за спасeние на България” (НФСБ) призова Светия Синод на Българската православна да канонизира Васил Левски. От формацията настояват и за лична среща с патриарх Неофит.

Призивът е подписан от лидера на НФСБ Валери Симеонов, съпредседателят на партията Данчо Хаджиев и депутатите Валентин Касабов и Борис Ячев. Те припомнят, че преди година отново са се обърнали към Светия синод с молбата да бъде разгледан въпросът с канонизацията на Левски.

“Васил Левски няма да бъде канонизиран, тъй като в биографията му пише, че неволно е убил дете”, коментира пред “Труд” отец Николай, който отговаря за връзките с обществеността в Светия синод.

Въпросът е поставян поне пет пъти през годините от неправителствени организации, от кмета на Карлово, както и от патриотични организации.

През 1996 г. комисията по канонизация към алтернативния синод извършва канонизира Левски. Актът не е признат от владиците в Светия синод. На 21 юли 2004 г. официалният синод анулира канонизацията му. В същия ден иконата с образа на Свети Йеродякон Игнатий бе насечена и изгорена.

Коментари

Задължително поле