Елизабет Олсън: Не съм позьорка Сестрата на близначките Олсън е на върха

Мей призова консерваторите да подкрепят споразумението за Брекзит в Камарата на общините

Изборът на Тръмп за посланик на ООН се оттегля след „изтощителни“ два месеца

Заев и Ципрас получиха наградата на Мюнхенската конференция за сигурност

Къде да търсят зодиите щастието

На 17 февруари 2019 да почерпят

Путин и Макрон обсъдиха положението в Сирия

Вижте 16-ия поход Луковмарш в София през обектива на „Труд“

Близо 700 пътници бяха свалени от влак в Германия заради намерен пистолет

Мирослав Ангелов от Враца: Плодове и чай ме спасиха дори от язва на стомаха Плодолечението е много полезно, но трудно без опитен водач

Френски изкушения в „Живот нависоко“ Жулиет Бинош пак при Клер Дени

Няма хора под развалините на университетската сграда в Санкт Петербург

Румяна Бъчварова: Истината за спасяването на българските евреи може да ни обедини като нация

Арестуваха 8 души за срутената мина в Бразилия

Специализираният съд остави в ареста Димитър Желязков-Очите

Синодът няма да канонизира Левски НФСБ настоява Апостола да бъде обявен за светец

През 1996 г. алтернативният синод канонизира Йеродякон Игнатий

Националният изпълнителен комитет на партия “Национален фронт за спасeние на България” (НФСБ) призова Светия Синод на Българската православна да канонизира Васил Левски. От формацията настояват и за лична среща с патриарх Неофит.

Призивът е подписан от лидера на НФСБ Валери Симеонов, съпредседателят на партията Данчо Хаджиев и депутатите Валентин Касабов и Борис Ячев. Те припомнят, че преди година отново са се обърнали към Светия синод с молбата да бъде разгледан въпросът с канонизацията на Левски.

“Васил Левски няма да бъде канонизиран, тъй като в биографията му пише, че неволно е убил дете”, коментира пред “Труд” отец Николай, който отговаря за връзките с обществеността в Светия синод.

Въпросът е поставян поне пет пъти през годините от неправителствени организации, от кмета на Карлово, както и от патриотични организации.

През 1996 г. комисията по канонизация към алтернативния синод извършва канонизира Левски. Актът не е признат от владиците в Светия синод. На 21 юли 2004 г. официалният синод анулира канонизацията му. В същия ден иконата с образа на Свети Йеродякон Игнатий бе насечена и изгорена.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Става въпрос за убийството в Данчовата къща в Ловеч,където ЛЕВСКИ е убил 20годишния слуга с кама.Момчето се е развикало,като видяло ЛЕВСКИ и за да не бъде издаден Апостолът го намушкал.Наистина много тревожно и непростимо,но…Спирам до тук.

  1. Ако убийството беше причина, то православната църква трябва да остане без половината си светци. Да не говарим за подкрепата от страна на владиците на структури и държави избили милиони.

  2. Са нас българите, АПОСТОЛЪТ ЛЕВСКИ е светец! Убивал е поробителите поганци като теб, говедо. А на БЕЗБОЖНИЦИТЕ от Синода- майната им…..!

   1. Ти, като не знаеш български, а Левски стане светец, как ще го почиташ, като си юдеин?

 2. С уточнението,че убийството не е неволно, а си е съвсем преднамерено с два удара и после с оkрвавения нож излиза на улицата и си проправя път сред насъбралата се тълпа.

  1. Левски е бил принуден да го убие, защото другият го е нападнал и не е имал избор. Което след това му е тежало, но е било неизбежно.
   Левски не трябва да се обявява за светец, защото тогава ще остане като Икона само на българите, а той се е борил за това всички в България да са свободни.

 3. ПАСИВНИТЕ СИНОДАЛИ КОГА ЩЕ КАНОНИЗИРАТ БАБА ГУСИ? ТОЛКОВА ГИ Е РАДВАЛА….

 4. Левски е масон, физически убиец на няколко души(справка З.Стоянов) и поръчител на други (справка документите от съда, спомените на П.Хитов и др.), сам е свалил расото т.е не е и църковен човек и накрая е просто един революционер. Какъв светец какви пет лева?????

  Тия НСФБ които се мислят за хора които могат да променят каноните в Църквата утре ще поискат и Че Гевара да канонизираме за светец.

  1. Ти не си хан Тервел, той се е борил против азиатците повече от хиляда години преди Левски. И е свалил расото, не за да се отрече от Бога, а за да се бори за свобода – Левски е Икона на българската свобода.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.