Сирия - една нестихваща трагедия

Сирия, Мосул

Битката за Дараа предизвика нова бежанска вълна’

Сирийският флаг отново се развява над покрива на пощенската служба в южния град Дараа. В това има много символика, защото точно от това място през пролетта на 2011 година започна въстанието на бунтовниците срещу режима на президента Асад.

Оттам тръгнаха протестите - първо срещу произволните арести на деца, рисували антиправителствени графити, а по-късно и срещу целия режим.

През тази седмица правителствените части, подкрепяни от въздуха от руската бойна авиация, си възвърнаха контрола над централните градски части на Дараа и отново издигнаха сирийския флаг над пощенската станция.

С това Асад се доближи с още една стъпка към целта да си възвърне контрола над страната. Все още бунтовниците владеят отделни райони от Дараа и от едноименната провинция на границата с Йордания. Руски емисари обаче преговарят с тях за даването на сигурен коридор, по който да се изтеглят към малкото останали райони, контролирани от бунтовниците.

В началото на лятото руски войници така изведоха от районите около Дамаск намиращите се там бунтовници, съпровождайки ги до бунтовническата крепост Идлиб в Северозападна Сирия, както и до кюрдската провинция Африн, завзета от части на турската армия. Там те бяха настанени в жилищата на прокуденото кюрдско население.

Започналата на 19 юни битка за Дараа предизвика най-голямата единична бежанска вълна от началото на войната в Сирия през 2011 година: повече от 300 хиляди души напуснаха района, подгонени от настъплението на войските на Асад. Но светът почти не се трогна от това. А следващата бежанска вълна вече чука на вратата: сирийската армия и руските бойни самолети се готвят да щурмуват и Идлиб. Пътят за бягство оттам е само един - на север към кюрдските провиниции и към Турция.

Но и превземането на Идлиб няма да сложи край на войната. Най-малкото защото Турция е решена да окупира и други кюрдски провинции в Северна Сирия.

От Дойче веле

(със съкращения)

Коментари

Задължително поле