Скандалът с двойното гражданство на Кирил Петков се заплете (обзор)

Кирил Петков е служебен министър вече 4 месеца, но Конституцията не позволява на лица с двойно гражданство да заемат такива постове.

От заявлението за отказ до Указ №129 на президента има само 13 дни

Правителството на Канада е започнало разглеждането на апликацията едва на 19 август

Процедурите не са бързи

В серия от лъжи се оплете отново служебният икономически министър Кирил Петков относно въпроса за двойното си гражданството, но “Труд” потърси дипломати, които бяха категорични, че за 13 дни няма как да бъде получен сертификат за отказ от канадско гражданство. “Нека лицето си покаже сертификата от канадското правителство, където ще е ясно кога гражданството му е свалено”, коментираха експерти по консулски въпроси. И посочиха, че проверката дали персона не дължи данъци, глоби и др., или не е подсъдима в дадена страна, за да є бъде свалено гражданството, продължава “доста по-дълго време”. Важният отговор е дали към датата на назначаването си за служебен министър - 12.05.2021 г., когато президентът е разписал Указ №129 за назначаването на служебното правителство, дали Петков е с двойно гражданство, отбелязаха лаконично и конституционалисти.

Афишираната от Кирил Петков дата 21 април 2021 година, когато е попълнена апликационната му форма, не е датата, от която той е само с българско гражданство, защото процедурите не са толкова бързи. Липсата на потвърждение на канадските власти, че Петков вече не е канадски гражданин, означава само едно - към момента на президентския указ министър от правителството на България е с двойно гражданство, което е противоконституционно, заявиха още пред “Труд” експерти. Нещо повече, от справките в официалния сайт на канадското правителство става ясно, че заявлението за отказ от канадско гражданство е получено на 19 август 2021 г. и от тази дата насетне ще се започне процедурата по обработването му. “Взето е решение по вашето заявление. Следва да получите кореспонденция през следващите три месеца”, се казва в информацията.

Кирил Петков, служебен министър: Получих потвърждение, че вече не съм канадец

Волеизявлението на Петков е направено в София пред български нотариус и е с дата 21 април 2021 г.

Като спазвам принципа за пълна прозрачност на действията ми като министър на икономиката в служебния кабинет и поради нестихващите интерпретации в средствата за масова информация, Ви предоставям копие от волеизявлението ми за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021 г. Миналият петък получих потвърждение, че не съм гражданин на Канада. Канадските власти ме уведомиха, че документите, удостоверяващи този факт, са изпратени към Посолството на Канада в Румъния, от където могат да бъдат взети от мен. С това смятам за приключени всички спекулации и дебати относно двойното ми гражданство. България е моята родина и аз, както и досега, ще продължа да защитавам интересите на всички честни български граждани.

Хронология на темата за канадското гражданство

9-11.08
В интернет и няколко сайта се появяват мнения, че икономическият министър Кирил Петков най-вероятно е с двойно гражданство - българско и канадско.

11.08
Депутатът от парламентарната група на “Има такъв народ” Димитър Гърдев депозира въпрос до министъра на външните работи Светлан Стоев, в който настоява МВнР да отговори дали служебният министър на икономиката Кирил Петков е имал двойно гражданство към момента на назначаването му в служебния кабинет. На 20.08 външният министър трябва да отговори устно, в пленарна зала на депутата.
Стоев не е дал отговор, не е стигнало времето на парламентарния контрол.

16.08
ГЕРБ внесе в Конституционния съд искане за установяване на частична противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство заради Кирил Петков. Няколко часа след това КС образува дело. Конституционният съд няма задължителен срок, в който да вземе решение дали да образува дело, нито определено време за произнасяне на решение.

Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ: Ред е на Конституционния съд

Десислава Атанасова показа скриншотове, от които става ясно, че има проблем с гранжданството на Петков към днешна дата.

За гражданството и как се доказва наличие или отказ от него.

Не се доказва с отговор на въпроса: Коя е твоята родина - майка?, дори да е зададен от президент.

Не се доказва с копие на заявление за отказ от гражданство и платежно нареждане за административна услуга, каквито бяха разпространени във фб, нито с изявление за “пътуващ документ”.

Единствен валиден документ е сертификат - акт на надлежен орган, в случая министър с дата преди 12.05.2021.

При условията на публичност е редно този документ да бъде разпространен, а не други, които не са относими към 12.05.2021 г.

ПП. При проверка на статуса на заявлението на Кирил Петков (с данните, които той публично е разпространил) в системата на канадските власти е видно следното - документите на Петков са подадени на 19.08.2021 г.

Ред е на Конституционния съд на Република България.

Георг Георгиев, бивш зам.-министър на външните работи: Повелителят на почтеността излъга тлъсто и безочливо

Георг Георгиев публикува снимки във фейсбук, от които се вижда, че Кирил Петков лъже за гражданството си.

Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи.

Сам си публикува данните, сам си събуди съмненията, сам забрави да си скрие статуса на апликацията дори. Повелителят на почтеността Кирил Петков... излъга. Тлъсто и безочливо.

И да, това е проблемът. Не чий гражданин е, не къде, какво и дали е учил, а просто, че е лъжец. Както се вижда от направената справка в канадската инфо система - безскрупулен. На 19 август канадците тепърва са му получили заявлението за отказ от гражданство, а той ни убеждава как от април бил решил въпроса. Образован не значи честен. Сори.

Красимир Крумов, журналист от “Монитор”: Не казва истината

Към днешна дата министър Кирил Петков не казва истината за своето гражданство. Справката, която направих показва, че искането за отказ от гражданство е постъпило официално на 19 август. Още същия ден му е даден ход. Г-н Петков е уведомен, че ще получи отговор по пощата в тримесечен срок

Явор Дачков, Гласове, журналист: Сетил се е да блокира достъпа до информацията час след изявлението

На първата снимка Явор Дачков показва, че към 19 август Кирил Петков е канадски гражданин, а на втората - как служебният министър е скрил вече акаунта и информацията в интернет, след като стана ясно, че все още е в процес на изчакване на отказа си от гражданство.

Ето какво показва проверката за гражданството на Петков. Влиза се в сайта services3.cic.gc.ca/ecas и се слагат данните, които сам е публикувал публично. RECEIPT NUMBER R456661139. Фамилия Petkov, дата на раждане 17.04.1980 г. Всеки може да го направи. Ето какво се получава като резултат.

Това написа журналистът Явор Дачков във фейсбук след като провери статуса на гражданството на Кирил Петков след изявлението на служебния министър.

Малко след това обаче Дачков допълни в социалната мрежа: “Час след публикуването на предишния ми пост за канадския сайт, Кирил Петков се е сетил да блокира достъпа до информацията за гражданството си, което е могъл да направи и преди, но не се е сетил. В името на прозрачността в управлението, декларирана от президента Радев, го призовавам да даде пълна информация по случая и да обясни, защо на 19 август все още е канадски гражданин, заемайки поста на министър в нарушение на Конституцията. Това не е дребно заяждане, а първа стъпка в борбата с мафията, която бори Петков. И още един важен въпрос - какво налага блокирането до достъпа до информация, ако Кирил Петков няма притеснения по този казус?”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения