Скандал с Нобела за литература заради лауреат - фен на Милошевич

По традиция днес в Стокхолм и Осло ще се състоят церемонии по връчването на Нобеловите награди. Стотици се очаква да се съберат на протест в Стокхолм, където се връчва отличието за литература.

След като миналата година наградата за литература беше отменена заради секс скандал в Академията, тази година полемика предизвика избора за лауреат за 2019-а година - 77-годишният австрийски автор Петер Хандке, който явно подкрепяше Слободан Милошевич.

Косово, Албания и Турция решиха да бойкотират церемонията по връчването на наградата, която Хандке ще получи от ръцете на шведския крал Карл XVI Густав, съобщи БНР.

Академията определи Хандке като един от най-влиятелните писатели в Европа след Втората световна война. Два паралелни протеста ще се състоят, докато той получава своя приз.

През 1997 г. Петер Хандке омаловажава сръбските военни престъпления в книгата си „Пътуване до реките: Справедливост за Сърбия“, а през 2006-а предизвика остри критики за реч на погребението на Слободан Милошевич.

Пред сръбската държавна телевизия писателят заяви, че не е очаквал тази враждебност.

„Стана трудно на моменти с цялата тази агресия. Не съм мазохист. Човек никога не очаква лоши неща. Може да си мисли за тях, но те винаги се оказват по-лоши от очакваното“, каза той.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа