Ски курортите са пълни от Нова година

Много успешен зимен сезон, прогнозират експертите в туризма.

Чака ни много успешен зимен сезон, прогнозират експерти

Голям интерес има от семейства с деца заради намаленията и безплатните карти за малчугани

Българите вече резервират рано

Ски курортите у нас вече са пълни и ни очаква много успешен зимен сезон. Това показват записванията за ваканции в Банско, Боровец и Пампорово-Мечи Чал, обясни за “Труд” председателят на Българската туристическа камара Георги Николов. За големия интерес към ски почивките у нас говори и фактът, че ранните записвания за този сезон се продадоха на 100 процента, докато през изминалото лято цените падаха по няколко пъти, категорични са и туроператори. Традиционно за коледните и новогодишните празници у нас пристигнаха основно гърци и гости от Великобритания, обясни председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Хотелите, които разчитат на английските туристи, са със 100 процента пристигнали гости, допълни и Николов.

В първите дни на януари се очакват македонски и сръбски туристи, заради официалните почивни дни в тези страни. Руските гости също предпочитат този период, тъй като празнуват Коледа по стар стил на 7 януари.

Условията за ски в курортите са добри, благодарение и на многото инвестиции в оръдия за изкуствен сняг, обясни Николов. През последните дни падна и естествен сняг, така че всички, които са планирали зимна ски ваканция няма да бъдат разочаровани, категорични са от бранша.

Българските туристи също вече резервират отрано и не разчитат на ваканции в последния момент, в зависимост от условията за ски. Причината е, че ако чакат последния момент, местата в най-атрактивните хотели вече ще са изчерпани, обясниха експерти. Голям интерес към ски почивки има от семействата с деца заради отстъпките за семейни карти и безплатните оферти за най-малките. Децата до 7 години могат да ползват съоръженията в трите ни най-големи курорта безплатно. От лифтовете на Банско могат да се възползват без пари и всички ученици в града.

И в трите ни курорта младежите между 7 и 12 години също ползват отстъпки в рамките на 40-50 на сто от цената на лифт картите. Приходите от сектора и доволните туристи биха се увеличили, ако бъде изграден и втори лифт в Банско, категорични са от бизнеса.

Коментари

Задължително поле