Склеродермията засяга по-често жени между 25 и 55

При склеродермия кожата се удебелява и загрубява

Над 450 души у нас страдат от системна склероза, позната като склеродермия – рядко заболяване, което се характеризира с удебеляване и натрупване на съединителна тъкан в тялото. В световен мащаб заболяването засяга над 2,5 млн. души. Склеродермията води до уплътняване на съединителната тъкан на кожата, на белите дробове, сърцето и бъбреците, което може да доведе до инвалидизация или да застраши човешкия живот. 29 юни е обявен за Световен ден на склеродермията.

Белодробната фиброза (позната още като интерстициална белодробна болест) е често срещано усложнение и водеща причина за смърт при пациенти със системна склероза. Уплътняването на съединителната тъкан, в следствие на което биват засегнати малките въздушни торбички в белите дробове (алвеолите), води до загуба на еластичност и промяна във функцията. Симптомите включват задух при упражнения или при изкачване на височини или стълби, както и суха дразнеща кашлица.

Приблизително един на всеки четирима души със склеродермия развива сериозни белодробни усложнения в рамките на три години от диагностицирането. Редовното проследяване (скринигът) на склеродермията и всички свързани със заболяването усложнения e от решаващо значение, за да се поддържа добро състоянието на пациентите. Редовното посещение при лекар е необходимо за по-ранното идентифициране на симптомите на заболяването или, за да се проследи неговият ход на развитие. В допълнение на това, трябва да се има предвид, че симптомите на системната склероза могат да се променят с времето, затова редовните медицински прегледи са изключително важни, съветват специалисти.

„Системната склероза причинява промени във външния вид, както и физически промени по кожата и тялото, което може да има ефект на доминото върху емоционалното здраве и благосъстояние на пациента - казва проф. Оливaр Дистлaр от Цюрих, Швейцария. - Моят съвет за пациентите е да се образоват за болестта и да говорят с лекаря си как най-добре могат да управляват симптомите си и да адаптират ежедневието си, за да подобрят качеството си на живот.”

Склеродермията може да бъде огромна тежест за онези, които засяга, най-вече жени на възраст между 25 и 55 години, понеже оказва сериозно влияние върху качеството на живота им. Макар в момента да няма одобрена терапия за самото заболяване, има налични медикаменти за лечение на различните усложнения, причинени от системната склероза, които намаляват негативните ефекти от заболяването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве