Склеродермията засяга по-често жени между 25 и 55

При склеродермия кожата се удебелява и загрубява

Над 450 души у нас страдат от системна склероза, позната като склеродермия – рядко заболяване, което се характеризира с удебеляване и натрупване на съединителна тъкан в тялото. В световен мащаб заболяването засяга над 2,5 млн. души. Склеродермията води до уплътняване на съединителната тъкан на кожата, на белите дробове, сърцето и бъбреците, което може да доведе до инвалидизация или да застраши човешкия живот. 29 юни е обявен за Световен ден на склеродермията.

Белодробната фиброза (позната още като интерстициална белодробна болест) е често срещано усложнение и водеща причина за смърт при пациенти със системна склероза. Уплътняването на съединителната тъкан, в следствие на което биват засегнати малките въздушни торбички в белите дробове (алвеолите), води до загуба на еластичност и промяна във функцията. Симптомите включват задух при упражнения или при изкачване на височини или стълби, както и суха дразнеща кашлица.

Приблизително един на всеки четирима души със склеродермия развива сериозни белодробни усложнения в рамките на три години от диагностицирането. Редовното проследяване (скринигът) на склеродермията и всички свързани със заболяването усложнения e от решаващо значение, за да се поддържа добро състоянието на пациентите. Редовното посещение при лекар е необходимо за по-ранното идентифициране на симптомите на заболяването или, за да се проследи неговият ход на развитие. В допълнение на това, трябва да се има предвид, че симптомите на системната склероза могат да се променят с времето, затова редовните медицински прегледи са изключително важни, съветват специалисти.

„Системната склероза причинява промени във външния вид, както и физически промени по кожата и тялото, което може да има ефект на доминото върху емоционалното здраве и благосъстояние на пациента - казва проф. Оливaр Дистлaр от Цюрих, Швейцария. - Моят съвет за пациентите е да се образоват за болестта и да говорят с лекаря си как най-добре могат да управляват симптомите си и да адаптират ежедневието си, за да подобрят качеството си на живот.”

Склеродермията може да бъде огромна тежест за онези, които засяга, най-вече жени на възраст между 25 и 55 години, понеже оказва сериозно влияние върху качеството на живота им. Макар в момента да няма одобрена терапия за самото заболяване, има налични медикаменти за лечение на различните усложнения, причинени от системната склероза, които намаляват негативните ефекти от заболяването.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве