Скопие иска обяснение от Вашингтон заради думите на Рорабейкър

Министерството на външните работи на Македония съобщи, че чрез посолството си във Вашингтон е поискало обяснение от Държавния департамент на САЩ за изявленията на американския конгресмен Дейна Рорабейкър.

В интервю за телевизия „Визия плюс“ бившият съветник на Роналд Рейгън заяви, че Македония е пропаднал проект за държава и трябва да бъде поделена между Косово и България.

„Конгресменът e член на комисията по външните работи и председател на подкомисията по европейските въпроси. Изразените от него възгледи предизвикват голямо безпокойство в Македония и в региона. Те разпалват националистически изказвания в съседните държави, с което ни връщат в миналото“, се казва в позицията на Скопие.

„Вярваме, че Държавният департамент ще разсее всякакви съмнения около изнесената позиция, както и че ще потвърди своята политика към Македония и Балканите“, се казва в официалната македонска реакция.

Преди време Рорабейкър изпрати писмо до сръбския президент Томислав Николич, в което предложи размяна на територии в Южна Сърбия за Северно Косово и Метохия, като решение за намаляване на напрежението в тази част на региона.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Шо ке стане со музеот на Трамп у Скопие! Американецот е заборавил за Гръция. Делбата требе да е мегю Бугария, Грция и Албания.

  2. Към братоотстъпникот

    Некой требе
    яко да те ебе
    щото целиот живот
    ке си останеш идиот

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.