В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народния съд и Възродителния процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Скъсаният на матурата общински съветник от „Столипиново“ мечтае да влезе в парламента

Снимка: БТВ

Общинският съветник от Пловдив Айри Мурад, който изкара 2,63 на матурата по български език и литература, вече е студент. На поправката реформаторът от партията на Касим Дал получи „Среден (3,29)” и вече е приет в специалност „Зооинженерство” в Аграрния университет под тепетата, предаде БТВ.

Той ще трябва да съчетава студентските си ангажименти с тези в Комисията по образование в местния парламент. Жителят на „Столипиново” е неин член още от преди сам да има средно образование.

Можеше и да е правист в София

А избраната специалност хич не е лесна, предупреждава ръководителят на катедра „Животновъдни науки” в унивеситета проф. д-р Васил Николов: „Зооинжереството е, бих казал, една доста интересна наука и искам да Ви кажа че зооинженерът фактически е двигателят на животновъдството. Нали не можете да си представите фабрика или завод, в които няма инженер?”.

Той не вижда проблем в това, че бъдещият инж. Мурад е приет с ниска оценка: „В момента, при положение, че обявиха че има невзети бройки и по специалност „Право” в Софийския университет и къде ли не, той може да постъпи навсякъде. Но на мен това ми хареса, когато разбрах че той е постъпил при нас, защото човекът има реална преценка”.

А оценката на Айри Мурад е ниска, защото, по собствените му думи, един час за втория модул (писане на интерпретативен текст) е твърде малко време.

Като бъдещ зооинженер Айри Мурад ще трябва да се справи с дисциплини като химия и биохимия, математика и информатика, зоология и ботаника, морфология и физиология на животните, генетика и микробиология. И латинският нямало да му се опре, „защото така турският език също латински се пише”.

Айри Мурад искал да стане ветеринарен лекар, но нямало задочно обучение. А задачите му в Общинския съвет не позволявали да отиде в Стара Загора да учи редовно. Затова избрал да се образова в лабораториите и полетата на Аграрния университет в Пловдив. Признава, че още не познава всички видове и породи животни, но има „вътрешно чувство” за тях.

Първата сесия

Първата изпитна сесия в живота на Айри Мурад като студент е сега. Натоварено му е, защото съвпада със сесиите на общинския съвет и с предизборната кампания за президент. Поведението на политиците има ли някакви животински черти? Според бъдещият инж. Мурад, те приличат на кучета, „на питбул, примерно”.

Като общински съветник от Реформаторския блок, той ще агитира за Трайчо Трайков на президентските избори.

„Почерпка няма да има. После вътре в махалата пак ще си говорим. Трайчо Трайков е удобен президент! (…) Защото е по така перспективен, млад. (…) Перспективен, във всяко едно нещо е в час. (…) Ами мисля, че неговата политика ще е по ясна и по учтива”, обяснява ни реформаторът.

Той очаква Трайков да е най-малко трети. Какъв ще е успехът на дясното обединение в „Столипиново”, Айри Мурад ще знае седмица преди вота – тогава най-точно се определяло как ще се разпределят гласовете. Общинският съветник е готов след университета да продължи кариерното си развитие в Парламента, ако хората му гласуват доверие.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.